Ongesteld? Dan 25% korting in kroeg Jaffa

Anna Loulou Jaffa bar pub

Bezoeksters van Anna Loulou, een café in de Israëlische stad Jaffa, betalen als zij ongesteld zijn een kwart minder dan andere klanten. Met dit initiatief willen twee vrouwen het verschijnsel menstruatie uit de taboesfeer halen. Mogelijk is de korting een unicum op aarde.

“Vrouwen menstrueren 25 procent van hun levens, dus hebben ze – op z’n minst – recht op 25 procent korting per nacht,” aldus Moran Barir en Dana Etgar, de bedenkers van het zogeheten ‘Bloody Hour’. Dames die van de korting willen profiteren hoeven slechts te verklaren dat zij ongesteld zijn, want om ‘forensisch bewijs’ zal door het barpersoneel niet worden gevraagd.

“Het hele idee is om korting, aandacht en een geschenkje aan iemand te geven, om te zeggen: ‘we herkennen je, we zijn ons bewust van de speciale situatie waarin je je bevindt, en ach, laten we je steunen’,” zei Barir in een interview met de Israëlische krant Haaretz.

Volgens Barir ontstond het idee tijdens een bezoekje aan Anna Loulou zélf. “Ik zat aan de bar en bestelde een glas wijn”, zegt ze. “De barkeeper kon niet onthouden of ik rood of wit besteld had, dus verklaarde ik: ‘zo kan je het makkelijk herinneren, ik ben ongesteld dus geef me rood’.”

Openheid is trend

Het initiatief, dat afgelopen nacht van start ging, valt natuurlijk te bezien als een publiciteitsstunt, maar tegelijk maakt de aandacht voor menstruatie deel uit van een wereldwijde trend, zo stelt Barir. “Wij willen voorbijgaan aan de aanvankelijke kinderlijke schaamte, die nu eenmaal gepaard gaat met alles wat verband houdt met het menselijk lichaam, we willen praten over dit belangrijke thema.” Ongesteldheid is volgens haar uit de publieke sfeer gebannen en omgeven met taboes.

Barir vindt de bar een prima plek om bewustzijn over menstruatie te vergroten, al zal niet elke man zich daarbij comfortabel voelen. “Het uitgaansleven maakt onderdeel uit van de publieke ruimte die wordt gedeeld door mannen en vrouwen, dus daar moet de dialoog plaatsvinden. We willen dat vrouwen kunnen zeggen: ‘hé, ik ben ongesteld’, en dat het een diepere en bredere weerklank heeft, dat het legitiem wordt voor vrouwen om erover te praten.”

De avonden met korting – maandag tot en met woensdag plus zaterdag – zullen de situatie voor mannen “normaliseren”, denkt Barir. “Ja, vrouwen menstrueren nu eenmaal, en mannen moeten vragen stellen en informatie vergaren over het thema. Het is niet alleen meidenpraat.”

(Plaatje bovenaan is screenshot van optreden Stop The Wheel (HE) / RAZIA, in Anna Loulou, Jaffa, Israël)

Advertentie (4)