Judoka Israël pakt goud in Abu Dhabi, moet zelf volkslied zingen

Tal Flicker judo israel

In Abu Dhabi zong een zegevierende Israëlische judoka gisteren noodgedwongen zélf het Hatikvah, want de Arabische organisatoren van de Abu Dhabi Grand Slam weigerden het volkslied van Israël te spelen aan het eind van dit ‘sportieve’ evenement.

Tal Flicker, die het goud veroverde in de gewichtsklasse tot 66 kilogram, werd bovendien gehuldigd onder het vaandel van de Internationale Judo Federatie (IJF) en niet onder zijn eigen blauw-witte vlag, die door het Islamitische emiraat in de ban gedaan is. Met de gouden medaille om zijn nek hief de sportieve Israëliër het Hatikvah aan, terwijl op de achtergrond het deuntje van de Internationale Judo Federatie speelde (beelden op tweet beneden).

Israëlische vrouw wint brons

In de gewichtsklasse onder 52 kilo wist de Israëlische Gili Cohen de bronzen medaille te behalen. Ook zij werd ingehuldigd zonder haar eigen vlag en volkslied, schrijft The Times of Israel.

Abu Dhabi had voorafgaand aan het toernooi al van de delegatie uit de Joodse staat geëist dat er geen uiterlijke symbolen die naar Israël verwezen gedragen mochten worden. Evenmin kon sprake zijn van enige erkenning van hun moederland, een discriminerende maatregel die alleen werd opgelegd aan de Israëlische deelnemers.

‘Ik ben trots op mijn land’

“Op het moment dat ik het goud won besloot ik mijn ‘eigen’ Hatikvah te zingen op het podium”, zei Flicker na de ceremonie. “Israël is mijn land en ik ben er trots op dat ik een Israëliër ben. Het lied van de IJF vormde slechts gerommel op de achtergrond, ik zong het Hatikvah vanuit mijn hart.” Verder gaf hij aan “extreem blij” te zijn. “Zelfs zonder vlag weet iedereen ter wereld waar we vandaan komen en welk land we vertegenwoordigen”, verklaarde de judoka maandag al op zijn Facebook-pagina.

Protest IJF

Overigens had de IJF vooraf wel van de organisatoren geëist dat de sporters uit Israël gelijk zouden worden behandeld. In de brief, die ook naar het World Jewish Congress (WJC) werd gestuurd, verwees de Federatie naar haar eigen idealen, zoals dat “elk individu de mogelijkheid moet hebben om te sporten, ongehinderd door discriminatie van enige soort.” Het WJC had eerder aan de IJF gevraagd om “de rechten van het nationale Israëlische judo-team te garanderen en om de geest van de sport te vrijwaren van politieke discriminatie”.

Advertentie (4)