Rusland verruimt bufferzone aan de Syrische grens met Israel

Israel, Rusland.De bufferzone van de wapenstilstandsovereenkomst in het zuidwesten van Syrië wordt vergroot van 5 naar 10 tot 15 kilometer. Dat heeft de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe aan Israel laten weten.

Bij het onderhandelen voor een wapenstilstand in Zuidwest-Syrië had Israel aangedrongen op een bufferzone, zodat Iraanse milities niet bij de Israelische grens in de Golan kunnen komen. De eis dat deze buffer op zestig kilometer afstand van de Joodse staat zou komen, werd echter weggewuifd. Rusland was slechts bereid een zone van vijf kilometer in te stellen.

Israel vreest dat het Iraanse regime en zijn proxies gebruik maken van de wapenstilstand om hun invloed aan de Syrische grens met Israel uit te breiden. Iran wordt momenteel gezien als de grootste dreiging voor de Joodse staat.

De door Israel gewenst bufferzone is echter niet alleen vanwege een directe dreiging die uitgaat van strijdgroepen aan de grens. Het Iraanse regime maakt namelijk van de situatie in Syrië gebruik om geavanceerde wapens naar Hezbollah in Libanon te smokkelen. Er wordt geschat dat het wapenarsenaal van de sjiitische terreurgroep zes keer zo groot is als in 2006, ten tijde van de Tweede Libanonoorlog. Hezbollah bestookte toen het noorden van de Joodse staat met duizenden raketten. Naast het aanzienlijk vergrootte arsenaal, bezit de Libanese militie nu over wapens met een veel groter bereik. De geavanceerde – door Iran geproduceerde – raketten kunnen vanuit Zuid-Libanon heel Israel bereiken.

 

Advertentie (4)