‘Afschuwelijke misdaad’, zegt Macron over moord Parijs

Emmanuel Macron, president van de Franse Republiek, heeft de brute moord op een hoogbejaarde Joodse vrouw in Parijs scherp veroordeeld. Op Twitter noemde het staatshoofd de aanval die Mireille Knoll (85) het leven kostte “een afschuwelijke misdaad” en verklaarde hij zijn “absolute vastberadenheid in de strijd tegen antisemitisme”. Twee mannen zijn opgepakt in deze zaak.

Knoll, die in de Tweede Wereldoorlog ternauwernood aan de vernietigingskampen ontkwam, werd vrijdagnacht dood en verbrand gevonden in haar eigen appartement in het Elfde District van Parijs. Ze werd met zeker 11 messteken om het leven gebracht, waarna haar woning in brand was gestoken.

Volgens zender Ouest France “twijfelt Justitie er niet aan dat Knoll werd vermoord omdat ze Joods was” en gaan de autoriteiten uit van een haatmisdaad. De twee opgepakte mannen (van 22 en 29 jaar) worden behalve van moord ook verdacht van beroving.

Dader was kinderverkrachter 

Volgens Times of Israel was de 29-jarige verdachte Knolls buurman en lange tijd “kind aan huis” bij haar. Deze vriendschappelijke verhouding eindigde abrupt nadat de man, die islamitisch zou zijn, in Knolls woning de 12-jarige dochter van de vrouwelijke hulp van Knoll verkrachtte, waarvoor hij ook werd veroordeeld. Nadat de 29-jarige uit de gevangenis was vrijgekomen, klaagde de bejaarde vrouw herhaaldelijk over bedreigingen. “Ik verbrand je appartement”, zou hij gezegd hebben.

De andere verdachte staat vooral bekend wegens gewelddadige roofovervallen. Vastgesteld is dat hij op de dag van de moord in Knolls appartementencomplex was. Over de precieze relatie tussen de 2 verdachten bestaat nog onduidelijkheid.

‘Barbaarse daad’

Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb eiste dat “de onderste steen bovenkomt in het onderzoek naar de motieven van de daders van deze daad van barbarij, die het donkerste uur van onze geschiedenis in herinnering roept”.  Volgens hem “is een aanval op een Jood gelijk aan een aanval op Frankrijk en op de waarden waarop de natie is gegrondvest”.

WOII & witte mars

Knoll wist in 1942 te ontsnappen aan de nazi’s tijdens de grootschalige Vel’ d’Hiv-razzia in Parijs. Duizenden andere Joden werden toen naar de vernietigingskampen gestuurd. Woensdag is ter nagedachtenis aan de vrouw een witte mars georganiseerd in Parijs.

Advertentie (4)