Joodse en Islamitische jeugd gaan samen voetballen

Maccabi Nederland

Door aan beide kanten talentvolle voetballers te selecteren willen we taboes doorbreken, respect kweken en benadrukken wat ons verbind. Geen beladen thema’s maar voetbalwedstrijd van hoog niveau”, aldus Jamal, oprichter Atletico Club Amsterdam.

Op woensdag 27 juni spelen twee bijzondere jeugd voetbalteams een oefenwedstrijd tegen elkaar. Die avond neemt de jeugd van Maccabi Nederland (dé Joodse sportvereniging van Nederland) het op tegen de jeugd van Atletico Club Amsterdam (Multiculturele sportvereniging Amsterdam Nieuw West).

Zowel Maccacbi NL als Atletico Club Amsterdam zijn verenigingen waarbij de levensbeschouwing én het leveren van een positieve bijdrage aan de gemeenschap een centraal onderdeel zijn van de clubidentiteit. Maccabi NL richt zich primair op het versterken van de Joodse gemeenschap dmv sport, spel en educatie. Atletico Club Amsterdam wilt door het creëren van een positief (sport)klimaat haar spelers helpen om een topprestatie te leveren, ook naast het sportveld en een belangrijke rol vervullen in het sociaal maatschappelijk domein binnen Stadsdeel Amsterdam Nieuw West.

Deze oefenwedstrijd is voor Maccabi onderdeel van de voorbereiding op de Youth Games in Haifa, Israël. Zowel sportief als educatief is dit een mooie stap in de juiste richting. Beide clubs vinden het belangrijk om de jeugd te leren met elkaar samen te leven en samen te sporten. Daarom zal er voorafgaand aan de wedstrijd gezamenlijk een koosjere/halal sportmaaltijd worden genuttigd. In het kader van ‘sport verbroedert’ kwamen twee voetbalvrienden, actief bij beide clubs, op het idee om de jeugd tegen elkaar te laten spelen. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

“Atletico Club Amsterdam is een multiculturele vereniging met islamitische, christelijke en niet gelovige voetballende leden. Helaas geen joodse leden en dat vinden wij jammer. Met Soccer Talent Project begeleiden wij veel talenten uit Amsterdam Nieuw West en organiseren wij maatschappelijk evenementen om verschillende groepen bij elkaar te brengen. Er zijn veel initiatieven waarbij thema’s en discussie avonden waar veelal volwassenen aan deelnemen maar waar weinig jeugd op afkomt. In die hoedanigheid zijn David en ik op het idee gekomen om het anders aan te pakken. Door aan beide kanten talentvolle voetballers te selecteren willen we taboes doorbreken, respect kweken en benadrukken wat ons verbind. Geen beladen thema’s maar voetbalwedstrijd van hoog niveau”, vertelt Jamal Ahaddouch, oprichter Atletico Club Amsterdam.

David Beesemer (Voorzitter Maccabi NL): “We zijn heel blij met deze oefenwedstrijd. In aanloop naar de Youth Games, een groot internationaal sporttoernooi, speelt onze jeugd voetbalploeg graag zo veel mogelijk oefenwedstrijden tegen teams van een hoog niveau. Wij geloven in de verbroederende kracht van sport, geloven in de kracht van onze jeugd en danken Atletico Club Amsterdam voor de gastvrijheid.”

Advertentie (4)