Celstraffen na aanval op sjoel Göteborg

Drie jonge mannen zijn vandaag in Zweden veroordeeld voor het belagen van een synagoge in de stad Göteborg. Aan de aanval met brandbommen, die eind vorig jaar plaatsvond, deden liefst twaalf personen mee. Op dat moment vierden Joodse jongeren een feestje in een aangrenzend pand. 

Hoewel het voor de antisemitische misdaad gevonniste drietal was aangeklaagd voor poging tot moord, beperkte de veroordeling zich tot dreigementen en vandalisme. Desalniettemin zei de lokale justitie “tevreden” te zijn met het vonnis. “Ik ben blij dat de rechtbank begreep dat het misdrijf door haat werd gemotiveerd en dat het een schending vormt van de Joodse bevolking”, aldus aanklaagster Stina Lundqvist in een commentaar.

Beelden van beveiligingscamera’s bij de sjoel, die ligt in het centrum van Göteborg, tonen hoe op de avond van 9 december de gemaskerde aanvallers ongeveer 10 molotovcocktails gooien tegen de gevel van het gebedshuis en enkele op het terrein daarvan geparkeerde auto’s.

Twee van de veroordeelden krijgen elk 2 jaar celstraf, de derde verdwijnt 15 maanden achter tralies. Een van de mannen wordt na het uitzitten van zijn straf verbannen uit Zweden, bij de andere twee zou dat niet mogelijk zijn vanwege hun ‘vluchtelingenstatus’. Volgens de Zweedse krant Expressen hebben de aanvallers Syrische en Palestijnse achtergronden en zijn ze tussen de 20 en 25 jaar oud.

Het is nog niet bekend of justitie in beroep gaat tegen het vonnis.

Advertentie (4)