IK BEN EEN JOOD!

Uit het onderzoek van EenVandaag zou blijken dat veel Joden niet openlijk Joods durven te zijn. Waar zijn we dan exact bang voor, vraag ik me af ? Zijn we bang uitgescholden te worden of in elkaar geslagen of erger, misschien wel op gruwelijke wijze vermoord te worden geïnspireerd door de vele IS-filmpjes?

In de praktijk blijkt dat laatste gelukkig mee te vallen, althans in Nederland, want in het buitenland zijn daar helaas wél voorbeelden van. Nou ben ik zelf wel op gezette tijden sjoelgaand maar in het dagelijkse leven loop ik niet gekeppeld en bebaard rond, dus ik merk weinig van al deze zaken. Het gekeppeld rond lopen wordt echter wel een steeds interessantere optie, in de eerste plaats door dit soort berichten dat mij – als trotse en actieve Jood – woedend en opstandig maakt en in de laatste plaats omdat een keppel de ideale oplossing zou zijn voor een immer dunner wordende kruin.

Ik zou daarom pleitbezorger willen zijn van een nationale keppeldag waar tenminste de gehele Joodse gemeenschap aan zou moeten meedoen. Want wij hebben nogal wat om trots op te zijn als naoorlogse generatie. Wij Joden (ja u leest het goed) doen het uitermate goed in Nederland op vrijwel ieder vlak, maatschappelijk, sociaal, medisch, bestuurlijk, zakelijk etc. Daar zouden vele anderen nog een puntje aan kunnen zuigen. Sterker nog, wij zouden ze kunnen helpen en adviseren vanuit onze onuitputtelijke ervaringen die wij hebben opgedaan in zowel goede als in slechte tijden. Alle reden dus om te laten zien dat je trots bent op je Joodse identiteit, je religie, je volk en ga zo maar door.

Angst is een slechte raadgever, wij hoeven ons niet onder een steen te verbergen, daar is geen enkele reden voor behalve diezelfde angst die we gewoon te lijf moeten gaan want wij hebben (brain)power voldoende om alle bedreigingen af te weren en keihard de kop in te drukken. Wij zijn een sterke gemeenschap met nog sterkere individuen en wij voelen ons gesteund door een over het algemeen goed meedenkende en beschermende overheid en een bevolking die, op een paar idioten na, heel goed weet goed van kwaad te onderscheiden.

Het zal de mede-Nederlanders verbazen hoeveel Joden er zijn die ergens in hun leven een sleutelrol vervullen en door voormelde keppeldag zou eindelijk eens duidelijk worden wie we zijn, waarom we trots zijn op onze afkomst en belangrijker, dat wij ons over gene en angst hebben gezet en ons durven te openbaren en te outen aan de buitenwereld. Dus ik zou zeggen: zet op die keppel en wie weet hebben onze rabbijnen en geleerden toch gelijk en komen we als bonus alsnog allemaal in de hemel, wel zo gezellig!

Bekijk hier alle artikelen van David Beesemer.

Bekijk de EenVandaag-uitzending:

Advertentie (4)