Gouden munten ontdekt in Caesarea

In de Israëlische havenstad Caesarea zijn archeologen gestuit op een circa 900 jaar oude muntenschat. De in totaal 24 gouden geldstukken werden gevonden in een bronzen pot, die was verstopt in een waterput. Behalve de munten bevatte de pot ook een gouden ring.

Het lijkt er sterk op dat iemand de waardevolle schat ooit heeft verborgen maar niet de mogelijkheid had om deze weer op te halen, schrijft de BBC. Dit houdt mogelijk verband met het uitmoorden van de inwoners van Caesarea in het jaar 1101, toen een leger van kruisvaarders de stad innam. Baldwin I, die tussen 1100 en 1118 het kruisridder-koninkrijk van Jeruzalem aanvoerde, zou volgens de bij de opgraving betrokken archeologen Peter Gendelman en Mohammed Hatar de overlevenden in slavernij hebben afgevoerd.

In de buurt van deze vondst zijn eerder ook al archeologische ontdekkingen, waaronder munten, gedaan.

Advertentie (4)