Jonge Socialisten protesteren tegen antisemitisme in Utrecht

Jonge Socialisten protesteren tegen antisemitisme in UtrechtDe jongerentak van de PVDA organiseerde afgelopen zondag een protest ‘Utrechters tegen antisemitisme’. Deze vond plaats bij winkelcentrum Nova in de wijk Kanaleneiland.

Het protest werd georganiseerd naar aanleiding van een filmpje van het YouTubekanaal Bondgenoten. Hierin gingen ze kijken hoe er in verschillende wijken in Utrecht werd gereageerd als er een Joodse jongen met een keppel rondliep. Bij de Albert Heijn in een winkelcentrum in Kanaleneiland ging het mis. Hij werd uitgelachen, uitgescholden etc.

“Met deze actie willen wij een signaal afgegeven dat je overal in Utrecht jezelf moet kunnen zijn. Ik ben van mening dat dat goed gelukt is, dat we met het beginnen van normaliseren van. Wel is het jammer dat dit nog nodig is. Wij hopen dat door deze actie ook een maatschappelijk debat ontstaat. Zodat antisemitisme goed onder de aandacht komt,” vertelt organisator Joachim Cornielje.

Het protest werd gehouden bij hetzelfde winkelcentrum als waar het in het filmpje misging. Zo’n veertig mensen waren aanwezig op de regenachtige middag. Ondanks het slechte weer is de organisatie blij dat er vanuit verschillende plaatsen in Nederland mensen zijn gekomen om hun solidariteit te betuigen.

Tijdens de middag werden er verschillende toespraken gehouden, door onder andere Rabbijn Arjeh Leib Heintz en zijn vrouw Bracha. Ook was er ruimte voor aanwezigen die graag iets wilden vertellen over antisemitisme of waarom ze aanwezig zijn.

De Rabbijn vertelt in zijn toespraak zijn eigen ervaringen met antisemitisme en dat hij in bepaalde wijken niet meer komt omdat het daar te erg is. Hij bedankt iedereen voor de steun en aanwezigheid. Zijn vrouw Bracha heeft er nog iets aan toe te voegen. “Als Joodse vrouw zie je er niet bijzonder Joods uit, tenzij ik met een Davidster zou lopen. Maar mijn man ziet er natuurlijk wel Joods uit. Elke keer als wij op straat lopen wordt mijn man uitgescholden. Dit is niet soms, maar dit gebeurt dagelijks.”