Joram van Klaveren: Jodendom het ware geloof voor mij

Joram Jaron van Klaveren (40) heeft vanochtend aangekondigd zich te willen bekeren tot het Jodendom. Hij verklaarde dit op een bijeenkomst van enkele tientallen Israël-supporters in Nijkerk. Saillant is dat Van Klaveren eerder dit jaar nog zei zich tot de Islam te hebben bekeerd.

“Het Jodendom is het ware geloof voor mij”, aldus Van Klaveren, die aangaf dat zijn twee Joodse voornamen hem altijd richting het Jodendom hebben getrokken. Na een periode als Christen en als Moslim, verwacht hij zich bij het Jodendom eindelijk écht thuis te voelen. Hij vertelt dat hij zich deze week gemeld zou hebben bij het IPOR om zich aan te melden voor het zogeheten ‘gioer-proces’ en dat hij deze maand voor het eerst Pesach zal vieren. “Ik kijk er nu al naar uit om weer Matzes te eten, die aten we vroeger ook altijd rond Pasen, maar nu zal het een heel nieuwe lading krijgen.

Van Klaveren is geboren als Christen en ging tot vorig jaar nog regelmatig naar de kerk. In een interview met het Reformatorisch Dagblad verklaart hij dat het geen ‘happy moment’ was, toen hij concludeerde dat het Christendom het niet meer voor hem was. Hij viel met name over de vele verschillende versies van het Nieuwe Testament, waardoor hij grote vraagtekens zette bij de authenticiteit en het waarheidsgehalte van het geheel. Hij ging soms naar evangelische, soms naar vrijgemaakt gereformeerde en soms naar katholieke missen, maar hij miste iets. En hoopte dat te vinden in de Islam.

Na enkele weken heeft hij door dat ook de Islam niet voor hem is. in Nijkerk zegt hij: “de nadruk bij de moskeeën waar ik ben geweest ligt teveel op de uitvoering van de regels”. Ook zit hij ermee dat er meerdere versies zijn van de Koran, die bovendien pas later door anderen is gecanoniseerd. Hij valt ook over de uiteenlopende betrouwbaarheid van verschillende hadiths. Hij concludeert daarom: eigenlijk wist ik al die tijd dat het Jodendom het voor mij was, maar ik denk dat ik het nodig had dat ik de andere geloven kon uitsluiten”.

Louis Bontes, zijn voormalige collega uit de politiek, verklaart geen contact meer te hebben met Van Klaveren. “Die Joram is nogal een zweverige opportunist, dat heeft ons ook opgebroken in de campagne. Hij waait met alle winden mee, dat is heel lastig afspraken maken. De laatste keer dat ik hem toevallig sprak was in maart. Hij vertelde me toen dat hij het Halal eten niet lekker vond en dat hij de Arabische taal te lastig vond. Hij had het wel weer gezien. De volgende dag zag ik em zitten in de Mac, met een Quarter Pounder” (niet kosjer, red.).

Joram Jaron studeerde Godsdienstwetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij was Tweede-Kamerlid voor de PVV, ging verder als eenmansfractie en later voor de groep Bontes/Van Klaveren. Hij begrijpt zelf ook dat zijn geloofwaardigheid minder geworden is doordat hij bij drie verschillende politieke partijen en nu ook bij drie verschillende godsdiensten heeft gezeten. Zelf zegt hij daarover smalend: “driemaal is scheepsrecht”.

We wensen Joram Jaron veel succes bij zijn bekering en we gaan ervan uit dat hij een regelmatige bezoeker zal worden van de NIG Almere, op slechts enkele minuten loopafstand van zijn huis.

Update: Dit artikel betreft een 1 april grap. Onze grap is vermeld door De Telegraaf.

Advertentie (4)