Commissie Joodse Erfpachttegoeden selecteert 52 Joodse projecten

De Commissie Joodse Erfpachttegoeden heeft uit 125 aanvragen, 52 Joodse projecten geselecteerd waaronder de indertijd door de Amsterdamse gemeenteraad vastgestelde € 10,4 miljoen aan onterecht tijdens de 2e wereldoorlog geïnde erfpacht wordt verdeeld, aldus Het Parool.

Het budget is verdeeld in vijf verschillende categorieën: educatie (ruim 1,6 miljoen), welzijn en zorg (ruim 2,6 miljoen), jongeren (ruim 1,6 miljoen), religie (bijna 2,4 miljoen) en erfgoed en cultuur (ruim 2,1 miljoen). Het geld gaat onder meer naar een seminar voor de Amsterdamse politie en het Openbaar Ministerie in Yad Vashem, excursies naar Auschwitz voor Amsterdamse docenten, TED-talks, een derde Joods studentenhuis, het opleiden van voorzangers, de aanschaf van Torah-rollen, vernieuwing van het kindermuseum van het Joods Historisch Museum en een Joods hospice voor dementerenden.

Amsterdam stelt het geld beschikbaar aan de Joodse gemeenschap als tegemoetkoming voor de geïnde erfpachtcanons in de oorlogsjaren. De meeste Joden zaten toen in de onderduik of concentratiekampen. Slechts een kleine groep keerde terug. Individuele gedupeerden of hun families kregen eerder al de in de oorlog geïnde erfpachtboetes uitgekeerd.

Er is echter verzet tegen het uitkeren van het bedrag aan diverse joodse organisaties, omdat, ondanks wat eerder werd gezegd dat uitbetaling aan individuen technisch niet mogelijk zou zijn, dit in de praktijk wel kan.

O.a. Ronnie Naftaniel zegt hierover “Ik zou niet weten waarom Joodse erfpachters het geld niet terug kunnen krijgen,” zegt hij. “Een deel van het uitzoekwerk is al verricht voor de restitutie van de boetes.”

Ook Hein Blocks – oud-bankier, oud-directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken, en deskundige op gebied van Joodse tegoeden – zegt dat individueel terugbetalen van de bij Joden geïnde erfpacht over de oorlogsjaren wel mogelijk is. Dat geldt voor alle gevallen die bekend zijn uit de dossiers die werden geraadpleegd om de erfpachters die boetes hadden betaald de boetes terug te betalen. Blocks zegt dit eerder te hebben gemeld op vragen van oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Het individueel uitbetalen is echter niet gebeurd omdat Van der Laan het niet wilde en de gemeenteraad het niet afdwong.

Lees hier meer hierover .

 

 

Advertentie (4)