Populair kosjer vrijdagavond recept: Cholent

Cholent. Screenshot YouTube

Het is donderdag en zoals u inmiddels van ons gewend bent, tijd voor een heerlijk koosjer recept voor vrijdagavond en sjabbat. Deze keer cholent.

Wat is cholent zult U afvragen. Wel, cholent is een heerlijke stoofpot die op vrijdagavond wordt gegeten en daarna op een warmhoudplaat wordt gezet om er op sjabbat opnieuw van te genieten.

Ashkenazische joden noemen het cholent, terwijl Sefardische joden dit gerecht chameen (“het hete gerecht”) noemen. Hoe het ook wordt genoemd, één ding staat vast; Het is een heerlijke maaltijd.

Het recept van de cholent vind u onder de video. Het beste is het om het in een slowcooker te maken.

INGREDIËNTEN

  • 2 middelgrote aardappelen, geschild en in hapklare brokken gesneden
  • 2 middelgrote uien, geschild, in hapklare brokken gesneden
  • 1 stuk (2 pond) schenkel of kosjer vlees van uw keuze, snijd het in 4 tot 6 stukken
  • ½ eetlepel grof zwarte peper
  • ¾ kop gerst
  • 1 kop gedroogde lichtrode bruine bonen
  • 3 eetlepels kip consommé mix
  • 2 eetlepels paprika
  • 2 eetlepels honing
  • 450 gram kishka brood
  • 3 kopjes water

BEREIDING

  1. Bekleed de onderkant van de slowcooker met aardappelen en uien.
  2. Spoel flanken en dep ze droog. Leg de stukken rond de zijkanten van de pot, met botten aan de buitenkant.
  3. Doe royaal peper op het vlees.
  4. Voeg gerst en bonen toe. Schud de pot een beetje zodat een deel van de gerst en bonen in de ruimtes tussen de aardappelen en uien valt.
  5. Breng op smaak met consommé mix, paprika en honing.
  6. Plaats kishka erop.
  7. Giet water in en voeg indien nodig meer toe om alle ingrediënten volledig met water te bedekken.
  8. Kook gedurende minimaal 8 uur.