Iraanse judoka weigert voor Iran uit te komen na verbod wedstrijd tegen Israelische judoka

Saeid Mollaei. Screenshot YouTube

De Iraanse judoka Saeid Mollaei heeft verklaard niet langer voor Iran uit te komen, nadat hij vorige week in Duitsland asiel aanvroeg. Dit deed hij nadat het Iraanse regime hem had gedwongen een wedstrijd te verliezen, zodat hij niet tegen een ​​Israëlische rivaal zou uitkomen op het wereldkampioenschap van judo in Tokio. In de toekomst zal hij onder de Olympische vlag uitkomen.

In de eerste openbare opmerkingen van Mollaei na zijn dramatische verdrijving van het kampioenschap van woensdag, zei hij tegen de in Londen gevestigde tv zender Iran International: “Ik hou heel veel van Iran, maar het winnen van een medaille is het belangrijkste voor mij”.

Na te hebben geklaagd bij Marius Vizer, chef van de Internationale Judofederatie, dat het Olympische comité van Iran eiste dat hij zijn halve finale-wedstrijd tegen Matthias Casse uit België moest verliezen om het risico te vermijden dat hij in de finale zou uitkomen tegen de Israeli Sagi Muki, vluchtte Mollaei naar Duitsland. Muki werd later wereldkampioen judo.

In het interview dat zondag werd uitgezonden, ontkende Mollaei dat hij asiel zocht en zei dat hij al in Duitsland woonde. “Ik ga niet naar Duitsland. Ik heb geen asiel aangevraagd en ik ben geen vluchteling. Ik bezit een appartement in Duitsland”.

Maar de voormalige wereldkampioen zal Iran niet langer vertegenwoordigen op internationale wedstrijden of de Olympische Spelen, vanwege het verbod om tegen Israëliërs te spelen.

“Nadat Israëlische judoka Sagi Muki de finale haalde, oefende Iran druk op mij uit om opzettelijk te verliezen in mijn halve finale wedstrijd tegen de Belg Casse”, vertelde hij tegen Iran International. “Maar ik kwam om te concurreren, niet om een ​​show op te zetten. Ik zal deelnemen aan de Olympische Spelen onder de Olympische vlag, zei de Iraanse judoka.

Advertentie (4)