ICC in Den Haag gaat voor derde keer proberen Israel aan te klagen voor Mavi Marmara

Gevechten aan boord Mavi Marmara. Screenshot YouTube

De hoogste kamer van beroep van het Internationale Strafhof in Den Haag heeft besloten opnieuw de zaak te heropen waarin Israel wordt beschuldigt van oorlogsmisdaden met betrekking tot de Mavi Marmara uit 2010, die probeerden de militaire blokkade van Gaza te doorbreken. Hierbij vielen tien doden.

Dit zou de derde keer zijn dat het ICC gaat bekijken of Israel voor oorlogsmisdaden kan worden aangeklaagd.

De zaak is nu ingediend door de eilandengroep de Comoren, waar de Mavi Marmara, het schip dat was gehuurd door de IHH Humanitarian Relief Foundation uit Turkije, stond geregistreerd.

De Mavi Marmara maakt deel uit van een door de Turkse IHH organisatie Gaza-flotilla vloot, die op 1 juni 2010 wilde proberen de blokkade van Gaza te doorbreken.

Screenshot YouTube

De meeste schepen werden gestopt en de bemanningen daarvan lieten zich zonder verzet arresteren. Toen Israelische commando’s bij de Mavi Marmara aan boord gingen, ontstonden er gevechten met de activisten die messen, bijlen en andere wapens gebruikten en zelfs erin slaagden een Israelische commando te gijzelen. Bij deze gevechten kwamen uiteindelijk 10 activisten om het leven.

De door Israel ingestelde Turkel-commissie, en het door de VN gesponsorde Palmer commissie, hebben Israel vrijgesproken van oorlogsmisdaden omdat het hier duidelijk het recht op zelfverdediging betrof. Daarnaast heeft Israel een paar jaar geleden $20 miljoen betaald aan de nabestaanden van de omgekomen activisten, dit vooral uit diplomatieke overwegingen om de relatie met Turkije niet verder te laten verslechteren. De compensatie leidde tot veel ophef in Israel.

Dat nu het ICC voor een derde keer gaat proberen Israel aan te klagen voor oorlogsmisdaden, wekt bij velen bevreemding op. Er wordt zelfs gesproken van een anti-Israel actie van het ICC, die toebehoort aan de Verenigde Naties.

Advertentie (4)