Koosjer vrijdagavond recept: Kugel met peren (VIDEO)

Kugel met peren. Foto: NIW

Kugel met peren is een typisch Nederlands-Joods recept. Omdat er na het ingaan van de sjabbat geen vuur meer mag worden gemaakt, is Kugel met peren het ideale vrijdagavond en sjabbat recept. Voor het ingaan van de sjabbat zet je het op een warmhoudplaat en kun je er op zaterdag van smullen.

Bijna iedere joodse familie heeft zo zijn eigen recept, alhoewel die niet echt veel van elkaar zullen verschillen qua ingrediënten, op de smaak na misschien. Mijn moeder had het recept weer van haar moeder, iets wat in de meeste joodse families voorkwam.

Betty Braasem bereidt in onderstaande video Kugel met peren. Onder de video vind u het recept, voor het geval u geen familierecept hebt.

Voor 12 personen

 • 1 kilo Gieser Wildeman stoofperen
 • 4 dl water
 • 1 dl droge rode wijn
 • 2 kaneelstokjes
 • 2 eetlepels honing
 • 100 gr stemgember op siroop
 • 125 g harde (parve) margarine
 • 150 g blanke amandelen
 • 150 g patent bloem
 • 50 g suiker
 • 7 dl gembersiroop
 • 50 g rozijnen

Bereiding

 • Schil de stoofperen, verwijder de klokhuizen en snijd in acht partjes. Overgiet de peertjes in een zware pan met het water en de wijn. Voeg de kaneelstokjes en de honing toe en verhit op een laag pitje.
 • Maal 2/3 van de stemgember en 2/3 van de amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg hieraan de margarine, bloem, suiker en ten slotte de gembersiroop toe. Dit moet een plakkerig deeg opleveren. Voeg eventueel wat water toe als het deeg te droog aanvoelt.
 • Hak de overgebleven gember en amandelen (niet al te) fijn en voeg deze met de rozijnen toe aan het deeg.
 • Verspreid het deeg gelijkmatig over de peertjes en laat met de deksel op de pan 4-5 uur sudderen op het laagste vuur.

Recept van Jigal Krant

Advertentie (4)