Nieuwe studie onthult mysterie rond één van de Dode Zee rollen

Qumran grotten. Screenshot YouTube

Van de duizenden stukjes perkament die door de jaren heen zijn gevonden in de grotten van Qumran bij de Dode Zee, en die bekend staan als de Dode Zee rollen, viel de Temple Scroll op door zijn ongeschonden teksten, de kleur en vormgeving.

Jarenlang hebben wetenschappers zich erover verbaasd hoe het kon dat de Temple Scroll in zo een goede conditie was.

Een nieuwe studie, gepubliceerd in Science Advances, heeft nu aangetoond dat de Temple Scroll is gemaakt met behulp van een voorheen onbekende, oude mix van technieken en mogelijk vreemde mineralen, die vragen oproept over de herkomst ervan, maar mogelijk aanwijzingen biedt hoe de broze collectie te behouden is voor de toekomst.

Alle Dode Zee rollen waren geschreven op dierenhuiden die van haar waren ontdaan, uitgedund en gedroogd, maar in tegenstelling tot de andere Dode Zee rollen, had de Temple Scroll een toegevoegde laag anorganisch materiaal.

De Temple Scroll is 8 meter lang, slechts 0,1 millimeter dik en wordt beschouwd als de langste en meest goed bewaard gebleven van alle teksten die zijn gevonden.

In 1956 zouden Bedoeïenen schapenherders de Temple Scroll hebben gevonden en verkochten zij het aan een antiquair die hem in cellofaan wikkelde en verstopte in een schoenendoos onder de vloer van zijn huis. Toen wetenschappers het 11 jaar later in handen kregen, was het beschadigd door vocht.

Temple Scroll. Foto Science Advances

Waar de meeste rollen zijn beschreven op de zijkant van de huid, heeft de Temple Scroll volgens de onderzoekers een meerlagige structuur, met de tekst geschreven op een ivoor-kleurige anorganische laag, meestal bestaande uit zouten, aan de binnenkant van de huid.

Volgens de onderzoekers suggereert dit “een unieke oude productietechnologie waarin het perkament werd gewijzigd door de toevoeging van de anorganische laag als een schrijfoppervlak”.

De onderzoekers analyseerden de chemie van deze laag en ontdekten voornamelijk zout, maar ook een reeks andere mineralen. Hoewel het team niet definitief kan zeggen waar de meeste mineralen vandaan kwamen, hebben ze vastgesteld dat de zouten niet in de grotten zijn ontstaan, en ook niet gebruikelijk zijn in het gebied van de Dode Zee.

Op de Temple Scroll werden alleen technieken geïdentificeerd die vergelijkbaar zijn met die in het Westen, wat betekent dat het misschien elders is geproduceerd. De processen die werden gebruikt bij de vervaardiging van de andere Dode Zee rollen zijn vergelijkbaar met zowel oude Babylonische als Griekse technieken, wat suggereert dat zowel de oosterse als de westerse perkament productietechnologieën werden gebruikt door de makers van de rollen.

Naar de toekomst kijkend, zeiden onderzoekers dat het begrijpen van de mineralen processen die betrokken hebben op het maken van het perkament, onderzoekers zou kunnen helpen de Dode Zee rollen te behouden en vervalsingen te identificeren.

De Dode Zeerollen zijn een verzameling van 2000 jaar oude Hebreeuwse en Aramese rollen, die 70 jaar geleden werden gevonden door bedoeïenen, in kliffen in de buurt van de Dode Zee. In totaal gaat het om 900 manuscripten en maximaal 50.000 fragmenten die werden ontdekt in 11 grotten in de buurt van de oude plaats Qumran.

Men denkt dat ze ergens tussen 150 v. de gewone jaartelling en de verwoesting van de Tweede Tempel zijn geschreven, tijdens de Romeinse verovering in 70 CE door de Essenen, een ascetische sekte uit die periode.

Advertentie (4)