“Netanyahu doet niets”, zegt moeder van Israeli die al 5 jaar in Gaza wordt vastgehouden

<em>Avraham Avera Mengistu, Facebook foto</em>

De moeder van de licht geestelijk gehandicapte Avera Avraham Mengistu, zegt dat Netanyahu van alles beloofd, maar niets doet om haar zoon die al 5 jaar door Hamas wordt vastgehouden naar huis te krijgen.

Het was 7 september 2014 toen Avera Avraham Mengistu, die volgens zijn familie aan een psychische aandoening lijdt, vanaf het strand van Zikim de noordelijke grens met Gaza overstak Nadat hij de kustenclave was binnengegaan, werd hij door de Hamas terreurorganisatie gearresteerd.

Voorafgaand aan een demonstratie zondagavond, zei zijn moeder op het radio station van het Israelische leger teleurgesteld te zijn in de regering, die van alles beloofd maar niets doet.

Ze zei dat “waar ze in het verleden bij ontmoetingen met Netanyahu en andere ministers smeekte om haar zoon naar huis te brengen, ze nu niets meer heeft te zeggen”.

Niet lang geleden werd ze door Netanyahu uitgenodigd toen de premier van Ethiopië op bezoek was. “Netanyahu wist niets wat hij moest zeggen, het leek wel of hij bang voor me was”, vertelde ze in het interview. Daardoor was het gesprek ook zeer kort, voegde ze er aan toe.

Het is nu vijf jaar dat mijn zoon in Gaza is en Netanyahu doet niets”, zegt Mengistu. “Ooit hielden we van Netanyahu als een soort van vader, maar hij doet niets. Ik huil de hele tijd, maar er is niets wat ik kan doen.”

Oren Shaul en Hadar Goldin. Foto GPO

Naast Mengistu houdt Hamas ook Hisham al-Sayed vast, een geestelijk gehandicapte Israëlische bedoeïen. Ook de lichamen van twee Israëlische soldaten, Hadar Goldin en Oron Shaul, die zijn gedood in de Gaza-oorlog in 2014, worden vastgehouden door de Islamitische terreurorganisatie.

Ook de ouders van beide Israëlische soldaten beklagen zich over het feit dat er alleen maar mooi woorden worden gezegd, maar er verder niets door de Israëlische regering wordt gedaan.

Mogelijk doet de Israelische regering weinig met deze zaken, om te voorkomen dat de Israel chanteerbaar wordt voor Hamas. Volgens sommige critici van Netanyahu was dit het geval ten tijde van de door Hamas gegijzelde Israelische soldaat Gilad Shalit, die uiteindelijk in ruil voor 1027 Palestijnse terroristen is vrijgelaten.

Eén van de terroristen die destijds was vrijgelaten, was verantwoordelijk voor de zelfmoordaanslag op de Sbarro pizzaria in Jeruzalem. Bij deze bomaanslag werden vijf leden van het Nederlandse gezin Schijveschuurder gedood.

Advertentie (4)