“Mijn zoon verdient een fatsoenlijke begrafenis” zegt Leah Goldin

Het is vijf jaar geleden dat Lt. Hadar Goldin werd vermoord door Hamas-terroristen en zijn lichaam door een terreurtunnel werd terug gesleurd naar Gaza, aldus begint een artikel in JTA. Zijn familie heeft de hoop niet opgegeven om hem een ​​’fatsoenlijke begrafenis’ te geven.

Goldin werd gedood op 1 augustus 2014, twee uur nadat een wapenstilstand was ingegaan tijdens Operation Protective Edge, de derde Gaza-oorlog in zes jaar. Deze oorlog begon na de ontvoering en moord op drie Israëlische tieners (wat leidde tot een massale zoekoperatie op de Westelijke Jordaanoever), de arrestatie van Palestijnse leiders en het afvuren van honderden raketten vanuit Gaza op Israëlisch grondgebied door Hamas en zijn bondgenoten.

Gedurende bijna twee maanden van gevechten werden meer dan 2.000 Gazanen gedood en ongeveer 10.000 gewond. Aan de Israëlische kant, werden 67 Israëlische soldaten, vijf Israëlische burgers en één Thaise onderdaan gedood, terwijl honderden anderen gewond raakten.

Leah Goldin zei dat de moord en ontvoering van haar 23-jarige zoon een schending van het internationale humanitaire recht was, omdat het plaatsvond tijdens een wapenstilstand wat werd bereikt door bemiddeling van de toenmalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en de secretaris-generaal van de VN Ban Ki -Moon. “De internationale gemeenschap draagt ​​enige verantwoordelijkheid voor de terugkeer van mijn zoon”zegt ze.

Goldin sprak woensdag met internationale journalisten ter gelegenheid van het feit dat het die dag precies 5 jaar geleden was dat haar zoon werd gedood en zijn lichaam door Hamas werd meegenomen. Ze merkte op dat Hadar’s tweelingbroer Tzur tijdens de oorlog van 2014 ook in Gaza diende en het bevel voerde over de reddingstroepen die soldaten evacueerden die gewond of gedood waren. Hij kreeg de oproep om Hadar te redden, maar werd teruggeroepen toen officieren zich realiseerden dat het zijn broer was.

Dagen nadat zijn lichaam naar Gaza was ontvoerd, werd Hadar Goldin dood verklaard door Brig.-Gen. Raffi Peretz, destijds de belangrijkste militaire rabbijn van de Israëlische strijdkrachten en tegenwoordig leider van de Rechtse partij URP. Peretz bepaalde dat de IDF voldoende lichaamsdelen had teruggevonden om te bepalen dat hij het niet heeft overleefd.

Hamas houdt ook het lichaam van soldaat Shaul Oron vast, vermoord dagen voor Hadar Goldin, evenals twee Israëlische burgers, een Ethiopiër en een Bedoeïen, die Gaza binnengingen en gevangen werden genomen. ” Het is duidelijk dat Hamas van plan is ze te gebruiken als drukmiddel tijdens onderhandeling” zegt Goldin.

Goldin vind dat Israel en de internationale gemeenschap moeten stoppen met “het ruilen van lichamen voor soms honderden gevangen Palestijnen”.

Goldin en haar man hebben de afgelopen vijf jaar vele malen de Verenigde Naties bezocht om de hulp van de internationale organisatie te vragen. Ze is verheugd dat de VN-Veiligheidsraad in juni een resolutie 2474 heeft aangenomen, waarin de partijen in een conflict worden opgeroepen om de overblijfselen van vermiste strijders terug te geven, een stap die ze belangrijk noemt.

Over Netanyahu zegt ze “Als premier en minister van Defensie is hij degene die Hadar heeft gestuurd om in Gaza te vechten, en hij is degene die verantwoordelijk is voor elke soldaat, ongeacht zijn toestand: levend, gewond of dood. Dit is het contract, het ongeschreven contract tussen de Israëlische autoriteiten en de families”.

De Gaza-oorlog is niet afgelopen, zegt Goldin. Ze wijst op raketten afgevuurd die met tussenpozen vanuit de Gaza strip op Israel worden afgevuurd en de brandende ballonnen die in Gaza worden opgelaten en die Israëlische landbouwvelden en bossen in brand hebben gestoken. En, zegt ze, operatie Protective Edge zal officieel niet eindigen totdat de overblijfselen van haar zoon en Shaul Oron zijn teruggekeerd naar Israël. “Wij willen Hadar een behoorlijke begrafenis geven dat zal een einde maken aan ons lijden.”

Advertentie (4)