Eerste vrouwelijke premier van België is joods

Sophie Wilmès met voormalig premier Charles Michel.

Sophie Wilmes, een moeder van vier kinderen, is de eerste vrouw en de eerste joodse persoon die premier is van België.

Zij verving Charles Michel zondag als premier en zal als premier een demissionair kabinet leiden. De onderhandelingen om een nieuwe regering in België te vormen duurt vaak vele maanden.

Sophie Wilmes is de dochter van een Asjkenazische moeder, die verschillende familieleden in de Holocaust heeft verlopen, en een niet-joodse vader die docent is aan de katholieke universiteit van Leuven, zo bevestigde Philippe Markiewicz, de president van de overkoepelende organisaties van de Belgische Joden, aan JTA.

“Ze heeft haar Joodse identiteit altijd verborgen gehouden, omdat ze vindt dat het een privé detail is uit haar biografie en niet iets dat verband houdt met beleidsaspecten”, zei hij.

Een bron uit de Joodse gemeenschap, een lid van de partij van Wilmes die met JTA sprak op voorwaarde van anonimiteit, zei dat het jodendom pas recent “een belangrijkere factor is dan voorheen in het leven van Wilmes.”

Michael Freilich, een Belgische wetgever voor de N-VA-partij en de voormalige hoofdredacteur van de in Antwerpen gevestigde krant Joods Actueel, de Belgische equivalent van het NIW, zei dat de benoeming van Wilmes een “historische gebeurtenis is waar ik trots op ben.”