Vanavond was Simchat Thora: “Vreugde met de Thora” (video)

Screenshot YouTube

Het was vandaag een beetje een vreemde dag in Israel. De meeste bedrijven, met uitzondering van de winkels, waren gesloten ter gelegenheid van Simchat Thorah.

Rond 15.00 uur sloten ook de winkels hun deuren en bereidde het land zich voor op Simchat Thora, ofwel, Vreugde met de Thora. In Nederland ook bekend als Vreugde der Wet.

Binnen en buiten synagoges in Israel werd er gedanst met de Thora. Alle Thora rollen worden uit de Heilige Arke gehaald waarna er wordt gedanst en gezongen, terwijl de Thora rollen zeven maal in een cirkel worden rondgedragen. Dit noemt men ook wel hakafot (rondjes).

Natuurlijk wordt er veel alcohol gedronken en zijn er heerlijke hapjes. Vaak gaat het feest tot diep in de nacht door. Ook in de discotheken van Tel Aviv.

Na deze feestelijke avond wordt er maandagochtend in de synagoges de laatste parashah (gedeelte) van het boek Deuteronomy (33:1–34:12) gelezen.

Daarna wordt meteen het eerste hoofdstuk en gedeelte van het tweede hoofdstuk van het boek Genesis (1:1–2:3) gelezen. En begint de jaarlijkse cyclus opnieuw.

Op maandag is in Israel alles gesloten. Dinsdag komt dan de 10-daagse vakantie in Israel ten einde en openen de meeste bedrijven weer hun deuren, alhoewel veel orthodoxe Joden die dag nog niet werken.

De volgende feestdag is Chanoeka, welke dit jaar zal plaatsvinden van 22 december tot en met 30 december.

Advertentie (4)