Gabriel Pais (13) start pro-Israël beweging

Gabriel Pais, een 13-jarige Nederlander die in Brussel woont, besloot op zijn Bar Mitswa een aantal maanden geleden dat hij iets wilde gaan doen om de wereld een betere plek te maken.

Op zijn Bar Mitswa-feest stak hij een kaars aan voor Israël, het land waar hij veel van houdt en vaak naar toe reist. Hij vertelde in zijn eigen woorden aan alle aanwezigen dat het ieders plicht is om voor Israël op te komen, iedere keer wanneer je de gelegenheid krijgt. Hij riep iedereen op niet langer te accepteren dat er leugens worden verspreid over Israël en dat iedereen moet helpen die leugens recht te zetten en vooral om onwetenden informatie te geven over de realiteit in Israël.

De ambassadeur van Israël bij de Europese Unie en de NAVO, de heer Ronny Leshno-Yaar, tevens een goede vriend van Gabriel’s ouders, was dermate onder de indruk van Gabriel’s speech die avond, dat hij hem een paar weken later uitnodigde op de Israëlische ambassade om de ambassadeur meer te vertellen over zijn project.

Gabriel vertelde dat hij Yafi ging opzetten. Yafi staat voor “Young Advocates For Israel” (www.yafi.eu). Via YAFI wil hij de Europese jeugd informeren over Israël.

Gabriel Pais: “De jeugd in Europa wordt gehersenspoeld, doordat er veel antisemitische en anti-Israëlische berichten en beeldvorming voorbij komen in de media. Men moet ook alle goede dingen weten die Israël deed en doet, alles dat Israël heeft uitgevonden, dat Israël altijd als eerste klaarstaat als er zich rampen afspelen in de wereld, dat Israël wereldleider is op gebied van technologie, R+D, etc. en dat alles in slechts 71 jaar. Israel is de enige democratie in de regio, waar niemand beoordeeld wordt op afkomst, geaardheid of geloof en waar 2 Miljoen Arabische Israeliërs vredig leven, kunnen stemmen en alle gelijke rechten hebben als iedere andere ingezetene. Het is nota bene dit piepkleine land dat dagelijks voorpagina nieuws is en wordt afgeschilderd als een apartheidsstaat. En dat is onacceptabel. Alleen door hen te informeren en hen het ware gezicht van Israel te laten zien, kan men zijn echte eigen mening vormen over een land waarover ze tot nu toe vrijwel alleen maar op een negatieve manier hebben gehoord.”

“Ondanks het feit dat ik pas 13 ben, begrijp ik heel goed hoe belangrijk het vandaag is dat we allemaal een soort woordvoerders / ambassadeurs voor Israël worden en dat we allemaal de tools, de informatie nodig hebben om te antwoorden op degenen die Israël boycotten zonder een geldige reden en degenen die Israël vergelijken met nazi of apartheidsregime, zonder zelfs maar te weten wat dat echt betekent.”

“Ik merk dat degenen die Israël bekritiseren, vaak bekritiseren uit onwetendheid maar anderen ook door hun obsessie voor de joden, hun blinde haat en jaloezie. Ook binnen de joodse gemeenschap is men niet altijd even goed geïnformeerd of in staat de haters te voorzien van gepaste argumenten. Niet iedereen hoeft het eens te zijn met alles dat Israel doet, maar de mening dient in elk geval wel gebaseerd te zijn op juiste feiten, en niet op fake news.”

Yafi gaat workshops, informatiebijeenkomsten, demonstraties en in de toekomst ook reizen naar Israël organiseren voor de Europese jeugd.

Meer info: www.yafi.eu

Advertentie (4)