Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israel vandaag?

Corbyn en Johnson. Screenshot YouTube

Bye Jeremy, we hopen je nooit meer te zien: De verbluffende nederlaag van de Labour-partij bij de Britse verkiezingen doet Israëlische experts zuchten van opluchting, of zeg maar juichen, voor het Britse jodendom. Maar met de resultaten van de afgelopen nacht, wordt het niet al het nieuws weergegeven in de ochtendkranten en gaan analisten naar de sociale media om de uitkomst te publiceren.

 • Channel 12 politiek analist Amit Segal tweet, met de opkomst van de exit polls om middernacht, Israëlische tijd: “Ja! De antisemiet Corbyn is geëlimineerd. “
 • “De linkse vleugel kan nooit worden uitgelijnd met onverdraagzaamheid. Als het zichzelf verraadt, is het gedoemd. Radicaal socialisme kan de verachting van racisme niet uitwissen, noch kan het verleden de zonden verbergen. Het is een les die het oude Engeland Labour vanavond gaf, ‘tweet Nadav Eyal, de belangrijkste internationale correspondent van Channel 13.
 • “Er is een zucht van opluchting onder de Britse Joden vanavond, evenals angst voor een energieke nationalistische regering en van het reservoir van haat dat nu aan de linkerkant blijft. Corbyn en zijn aanhangers zullen de Joden de schuld geven, maar niet zichzelf voor hun ondergang ”, schrijft Anshel Pfeffer van Haaretz.

Driemaal hoera voor Boris: Israëlische politici uit het hele politieke spectrum sluiten zich ook aan bij “het feest”, met velen die het beschrijven als een overwinning op antisemitisme.

 • Premier Benjamin Netanyahu: “Gefeliciteerd mijn vriend Boris Johnson met uw historische overwinning. Dit is een geweldige dag voor de inwoners van Groot-Brittannië en voor de vriendschap tussen ons. ” Zonder daarbij het antisemitisme van de Labour partij te noemen.
 • President Reuven Rivlin houdt op dezelfde manier zijn enthousiasme onder controle, door zijn beste wensen tot Johnson te richten en Corbyn te negeren. “Namens het Israëlische volk en ook persoonlijk wens ik u veel succes terwijl u blijft dienen als premier van het Verenigd Koninkrijk.”
 • Yair Lapid van Blauw en Wit is echter duidelijker en schrijft dat de overwinning van Johnson een nederlaag is voor het antisemitisme. Ik weet zeker dat we onder zijn leiderschap de relaties tussen Israël en Groot-Brittannië kunnen versterken en verdiepen. Gefeliciteerd Boris en veel geluk!”
 • Blauw en Wit leider Benny Gantz zegt: “De slechte vertoning van Jeremy Corbyn bij de Britse algemene verkiezingen is goed nieuws voor Israël, voor het Britse Jodendom en vooral voor de democratie van Groot-Brittannië.”
 • Van de linkse partijen merkt het lid van de Israelische Labour partij Itzik Shmuli op: “Ik had nooit gedacht dat ik zo blij zou zijn met de nederlaag van Labour.”

Pak die koffer maar weer uit: Na een verkiezing waarbij Britse Joden op het puntje van hun stoel zaten, met velen die vreesden dat een Corbyn overwinning hen zou dwingen te emigreren, was de gemeenschap volkomen opgelucht – en misschien een beetje schaapachtig om hun landgenoten te ondervragen.

 • Stephen Pollard, redacteur van de Jewish Chronicle, tweet: “Ik heb net mijn kinderen verteld dat we het land niet hoeven te verlaten. Opluchting en dankbaarheid rondom. Maar dit is nog niet voorbij. De nieuwe Labour-leider zal de cultuur van de partij moeten veranderen, want hoewel het het leiderschap was dat de haat tegen Joden mogelijk maakte, kwam het ook voort uit de leden. ”
 • Eerder schreef hij: “Nu het erop lijkt dat het Britse volk de Corbynites heeft verteld waar ze heen moeten, realiseer ik me dat het ergste wat ze deden was Joden zo nerveus maken dat we zelfs aan onze mede-Britten gingen twijfelden. Ze houden niet van extremisten en hebben dat nooit gedaan. Het was vreselijk dat we ooit de behoefte hadden moeten hebben om daaraan te twijfelen. Het reliëf onder de joodse gemeenschap is voelbaar. En de dankbaarheid. Maar naarmate de dagen en weken voortgaan, is er iets waarover we zullen nadenken: de bereidheid van zoveel van onze zogenaamde bondgenoten om voor Jeremy Corbyn campagne te voeren en hem te omhelzen. ‘
 • De Britse joodse historicus Simon Sebag Montefiore tweet: ‘Groot-Brittannië heeft gesproken en het is het fatsoenlijke land waar we voor baden. Voor Joodse mensen die geconfronteerd werden met zulk onritueel racisme was dit een nachtmerrie. We waarderen die nobele fatsoenlijke niet-Joden die ons durfden te steunen zoals die ondertekende brieven zonden enz. Bedankt. We zullen dit nooit vergeten. “
 • Karen Pollack, het hoofd van de Britse Holocaust Educational Trust voegt er aan toe: “Wat een emotionele en uitdagende paar weken en jaren. Aan de vrienden die de hand naar ons uitreikten en aan die vreemden die contact hebben opgenomen, aan de mensen die opstonden en spraken en aan onze zijde stonden: Bedankt. Britten zijn goed en fatsoenlijk. Natuurlijk verwerpen we racisme. Dank jullie wel.”

Arbeids partij van haat: Hoewel er talloze factoren worden aangevoerd om de nederlaag van Labour te verklaren, wordt het antisemitisme-schandaal duidelijk genoemd dat het heeft bijgedragen aan het verlies van Corbyn, hoewel analisten verdeeld zijn over hoe belangrijk het de uitkomst heeft beïnvloed.

 • “Corbyn kwam met bagage die te zwaar was voor een Hercules om te verschuiven: de IRA, de Hamas-vrienden, Venezuela. Maar antisemitisme was een beschuldiging die hij niet kon verschuiven. Ik ben er zeker van dat hij er geen vlekken van in zichzelf ziet, weigert het te begrijpen en kon zich dus niet verontschuldigen. Het niet zuiveren van elke zaak liet Labour kandidaten met stomheid geslagen voor de deur staan ​toen iemand zei: “Ik kan niet stemmen op een antisemiet”, schrijft Polly Toynbee in The Guardian.
 • Als Labour krap werd verslagen, zouden sommige aanhangers van Corbyn misschien de schuld hebben willen geven aan de Joodse gemeenschap, die ze beschuldigd hebben van het oppompen van het antisemitismeprobleem van Labour. Maar de meesten van zelfs Corbyns meest vurige aanhangers weten dat de verantwoordelijkheid voor een nederlaag zo overweldigend, alleen kan worden toegeschreven aan de partijleider zelf ”, schrijft David Horovitz van The Times of Israel.
 • Maar ten minste één voormalig Labour-lid verwikkeld in het antisemitisme-schandaal geeft de Joodse gemeenschap de schuld van het verlies van de partij. Voormalig burgemeester van Londen, Ken Livingstone, een Corbyn-supporter die uit de partij werd verwijderd vanwege verklaringen die antisemitisch werden geacht, zegt: “De Joodse stem was niet erg nuttig.” vertelt Livingstone de persvereniging. “Jeremy had dat probleem veel eerder moeten aanpakken dan hij deed”, verwijzend naar de antisemitisme-crisis in de Labour-partij die zonder adequaat antwoord

Ben je al bezorgd Gideon? In Israël domineert de komende derde verkiezingen in minder dan een jaar de agenda, terwijl weer een nieuw campagneseizoen begint. Maar eerst zal Netanyahu het opnemen tegen zijn rivaal, Likud MK Gideon Sa’ar.

 • De pro-Netanyahu Israel Hayom leidt zijn paper met een peiling waarin Blauw en Wit zijn voorsprong over Likud verbreden, 37-31. De peiling projecteert het rechtse blok met 51 zitplaatsen, vergeleken met 47 voor het midden links. Maar in een eerste fase suggereert de peiling dat een Likud onder leiding van Sa’ar hetzelfde aantal stoelen zou oppakken (31, waarbij Blauw en Wit naar 33 dalen) en de rechtervleugel in het algemeen zou verhogen (56 voor rechts, 42 voor midden -links).
 • De primaire strijd in de Likud tussen Netanyahu en Sa’ar zal binnenkort opwarmen, met de datum van 26 december die snel naderbij komt. Zowel Yedioth Ahronoth als Haaretz melden dat Netanyahu een vol schema heeft met tal van vergaderingen met Likud-activisten. Sa’ar zoekt de goedkeuring van Likud-ministers Israel Katz en Gilad Erdan, meldt Haaretz.
 • Maar net voor de stemming van de Likud-partij wordt van procureur-generaal Avichai Mandelblit verwacht dat hij zijn juridische mening vrijgeeft over de vraag of Netanyahu in de toekomst een regering kan vormen vanwege de aanklachten tegen hem. Dat advies wordt verwacht tegen 18 december, meldt Israel Hayom, als onderdeel van een petitie van het High Court of Justice, ingediend door zakenmensen. En het zou de leiderschapsstem en de derde verkiezingen op zijn kop kunnen zetten.

Derde verkiezingen zijn de charme?: Terwijl velen klagen over de politieke impasse die het land een jaar zonder functionerende regering met volledige bevoegdheden heeft gehouden, zien sommigen hoopvolle tekenen voor verandering.

 • In het hoofdartikel noemt Haaretz het falen om een ​​regering te vormen als een positief teken voor de democratie van Israël. “In feite moet Israël opnieuw naar de stembus gaan omdat het systeem van checks and balances dat de basis is van democratie werkte. Het heeft op alle mogelijke manieren voorkomen dat een premier die is beschuldigd van strafbare feiten, die probeert te ontsnappen naar de ‘toevluchtsstad’ van de parlementaire immuniteit, blijft dienen.
 • “Daarom is er ook geen oproep voor de klaagzang en het geschreeuw van ‘schaamte’ rond het falen om een ​​regering te vormen. Integendeel: het is een ereteken voor het parlementaire immuunsysteem, dat de mogelijkheid om samen te werken met de krachten die de democratische infrastructuur van Israël van binnenuit proberen te saboteren, heeft ontkend ”, schrijft het.
 • David Horovitz van Times of Israel schrijft dat de derde verkiezing voor de Israëli’s een kans kan zijn om eens en voor altijd uit te vinden wat ze willen: “Maar in plaats van ronde drie van verkiezingen te beschouwen als bewijs van het falen en de verlamming van dat systeem, misschien door zijn zuiverheid kan het electoraat een enorm gevoelige beslissing nemen over wie dit land moet leiden, en dus hoe en waar het moet worden geleid, iets langer dan de norm. Misschien werkt ons systeem eigenlijk voor ons in plaats van tegen ons. “

Zal Netanyahu vertrekken of blijven: de komende verkiezingen worden gehouden als een referendum over het leiderschap van Netanyahu, waarbij de premier zwakker dan ooit binnenkomt.

 • “Jarenlang zijn we eraan gewend geraakt dat zijn overwinning de standaard positie is. Nu, na twee opeenvolgende verkiezingen, is hij niet langer onverslaanbaar ‘, schrijft Yossi Verter in Haaretz.
 • Het zal een referendum zijn over het leiderschap van Netanyahu,” vertelt een hoge functionaris van Blauw en Wit aan Yedioth.
 • Haaretz schetst de campagnestrategieën van beide grote partijen. Netanyahu zal opnieuw proberen de extreem-rechtse Otzma Yehudit te dwingen samen te smelten met het Joodse Huis, meldt hij, maar wil Naftali Bennett apart laten lopen zodat jongere en meer gedesillusioneerde rechtse kiezers niet naar Avisor Liberman van Yisrael Beytenu zullen komen. Netanyahu hoopt ook de opkomst onder rechts te vergroten door het juridische systeem krachtig aan te vallen, zegt hij.
 • Volgens de krant maakt Blauw en Wit zich zorgen dat zijn groeiende steun in de peilingen betekent dat een van de twee partijen links – Labour-Gesher of Democratic Camp – onder de kiesdrempel kan vallen. Hoewel de partij haar campagneberichten nog moet formuleren, wordt verwacht dat zij zichzelf als hoeders van het rechtssysteem zullen uitspreken.

Advertentie (4)