Historische synagoge in Alexandrië wordt na grote renovatie heropend

De Eliyahu Hanavi-synagoge.  Foto Egyptisch ministerie van Oudheden

De Egyptische autoriteiten kondigden afgelopen weekend aan dat een groot renovatie project van de grootste synagoge in de kuststad Alexandrië is voltooid. De Eliyahu Hanavi synagoge, is een van de twee overgebleven synagogen in de Egyptische stad, en wordt formeel heropend in januari, zei het Egyptische ministerie van Oudheden vrijdag in een verklaring op zijn Facebook-pagina, aldus de Times of Israel.

In Alexandrië woonden naar schatting ooit 30.000 – 40.000 joden, en deze synagoge is een van de verschillende Joodse locaties in in de stad.

De Eliyahu Hanavi-synagoge. Foto Egyptisch ministerie van Oudheden

Het huidige gebouw werd gebouwd in de jaren 1850, nadat het oorspronkelijke gebouw, dat dateert uit de jaren 1300, in de late 18e eeuw zwaar werd beschadigd tijdens een Franse invasie van Egypte. Het bied plaats aan ongeveer 700 bezoekers.

De renovaties omvatten de structurele versterking van de synagoge, het herstel van de hoofdgevel, decoratieve muren en koperen en houten objecten, evenals de installatie van nieuwe beveiligings- en verlichtingssystemen, aldus de verklaring van het Egyptische ministerie van oudheden.

De Eliyahu Hanavi-synagoge op 20 december 2019. Foto Ministerie van Egyptische Oudheden

Eliyahu Hanavi was ooit een ‘actieve en bruisende’ synagoge, maar het raakte in een precaire staat nadat zeven tot acht jaar geleden regenwater door het dak boven het damesgedeelte begon te lekken, zei Alec Nacamuli, een voormalige inwoner van Alexandrië en een bestuurslid van de Nebi Daniel Association, een organisatie die werkt aan het behoud van Joodse sites in Egypte.

“Toen, vier of vijf jaar geleden, viel een deel van het dak in en het was dringend aan reparatie toe,” zei Nacamuli, die in 1956 op 13-jarige leeftijd Alexandrië met zijn gezin verliet om naar Europa te gaan, in een telefoongesprek. “Het ministerie van Oudheden kwam tussenbeide om de restauratie over te nemen.”

De renovatie kostte ongeveer $ 4 miljoen, betaald door de Egyptische overheid, zei Nacamuli, eraan toevoegend dat Egypte een aanbod van de Nebi Daniel Association om geld in te zamelen afsloeg.

De Eliyahu Hanavi-synagoge op 20 december 2019. Foto Ministerie van Egyptische Oudheden

De Joodse gemeenschap van Egypte telde in de jaren veertig ooit rond de 80.000 mensen jaren, maar telt tegenwoordig minder dan 20 mensen. Het vertrek van de joden in Egypte werd gevoed door een stijgend nationalistisch sentiment tijdens de Arabisch-Israëlische oorlogen, pesterijen en enkele directe verdrijvingen door de voormalige Egyptische president Gamal Abdel Nasser.

Volgens Nacamuli wonen momenteel slechts vier of vijf septuagenarische en octogenarische Joden in Alexandrië. De stad huisvestte vroeger 12 synagogen, maar de meeste werden in de loop der jaren verkocht om de Joodse gemeenschap de infrastructuur en instellingen in de stad, te ondersteunen, zei hij.

Minister van Egyptische Oudheden Khaled al-Anani in de Eliyahu Hanavi-synagoge op 20 december 2019. Foto (Ministerie van Egyptische Oudheden

De Egyptische minister van Oudheden Khaled al-Anani bezocht afgelopen vrijdag de synagoge van Eliyahu Hanavi, zei het ministerie in zijn verklaring.

De Egyptische regering heeft er belang bij om de oudheden van Egypte te bewaren – “of ze nu Pharonisch, Joods, Koptisch of Islamitisch zijn”, aldus de verklaring.

In de jaren 2000 sponsorde Egypte ook het herstel van de Maimonides-synagoge in Caïro.