Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Premier Netanyahu wordt van het podium geleid tijdens raketalarm in Ashkelon. Screenshot YouTube

Verlaat het podium rechts: scènes van premier Benjamin Netanyahu die van het podium wordt geleid tijdens een politieke bijeenkomst terwijl raketsirenes woensdag in de zuidelijke stad Ashkelon klonken, leiden op donderdag de voorpagina’s van Haaretz en Yedioth Ahronoth .

 • Het deja vu was het tweede incident sinds september, toen de premier op dezelfde manier werd gehaast om veiligheid te zoeken in de zuidelijke stad Ashdod toen ook een raket werd afgeschoten vanuit Gaza, slechts enkele dagen voor de nationale verkiezingen. Het incident van woensdag kwam een ​​dag vóór de verkiezing van het leiderschap van de Likud.
 • “De muziek was erg luid, we hebben de sirene niet gehoord,” vertelt Eli Gabbai, een Likud-activist van Ashkelon tegen Yedioth, eraan toevoegend: “Bibi [Netanyahu] liep vrij rustig van het podium, niemand rende. De burgemeester was bij hem en vijf minuten later keerde hij terug naar het podium. Geen van de activisten verliet de zaal. De explosie van de onderschepping van de raket door het Iron Dome was te horen terwijl hij naar de schuilkelder liep, zodat het niet echt een verschil maakte. ‘
 • In Yedioth Ahronoth verbindt Yossi Yehoshua de raketaanval met de opkomende langdurige wapenstilstandsovereenkomst tussen Israël en Hamas. “Degene die gisteravond de raket vanuit Gaza heeft afgeschoten, afgezien van de wens om Netanyahu in verlegenheid te brengen bij de bij de verkiezings bijeenkomst van de premier in Ashdod in september, was op de hoogte van de voortgang van de onderhandelingen over een deal en was bezorgd. Ondanks dit, na de voorspelbare vergelding door de IDF, zullen de contacten tussen de partijen doorgaan, omdat dit nu de wens van beide partijen is. ”
 • IDF-stafchef Aviv Kohavi had de voortgang van de wapenstilstandsgesprekken woensdag besproken. Volgens Kohavi heeft de tweedaagse strijd tussen de IDF en de Palestijnse islamitische Jihad, de tweede machtigste terreurgroep in Gaza, vorige maand zo’n staakt-het-vuren mogelijk gemaakt. In tegenstelling tot eerdere periodes in de Strip, richtte Israël zich niet op Hamas-faciliteiten in die aanval, in plaats daarvan richtte het zijn aanvallen bijna uitsluitend op de Palestijnse Islamic Jihad.
 • “Terwijl ik spreek, is er een kans op een wapenstilstand. Hamas dicteert terug de orde van de dag – zelfs als er een raket of mortier hier of daar is, die we niet zullen accepteren, “zei Kohavi, verwijzend naar recente aanvallen vanuit Gaza, waarvan militaire adviseurs hebben aangegeven dat het het werk van kleinere, radicalere terreurgroepen is, niet Hamas.

Zijn we er al? Het primaire leiderschap van Likud, waarin Netanyahu het opneemt tegen uitdager Gideon Sa’ar, gaat donderdag van start, waarvan de resultaten ‘s nachts worden verwacht. Hoewel er algemeen wordt verwacht dat Netanyahu de leiderschaps stemming makkelijk zal winnen, zijn de experts verdeeld over hoeveel van de stemmen Sa’ar nodig zou hebben om zijn gok te rechtvaardigen en met opgeheven hoofd weg te lopen.

 • In Israel Hayom schrijft Yehuda Shlezinger, de politieke correspondent van de krant: “Hoe zal het eindigen? Het is onmogelijk om te weten. Het is in handen van 116.000 mensen. In het geval van Sa’ar kan worden gezegd dat als hij 20% -30% krijgt, dit als een totale mislukking wordt beschouwd. 30% -40% is helemaal in orde. 40% en hoger worden als een geweldige prestatie beschouwd. Alles kan gebeuren.”
 • Raoul Wootliff van The Times of Israel schrijft: “Geen van beide partijen heeft interne peilingen vrijgegeven, maar bronnen uit beide kampen zeggen dat ze een nadrukkelijke overwinning verwachten voor de premier. Het enige rapport van interne peilingen, dat twee weken geleden door Channel 12 werd genoemd als een onaangekondigde kanttekening, zei dat 75 procent van de ongeveer 15.000 Likud-leden Netanyahu steunden, tot slechts 25% voor Sa’ar.
 • “Sa’ar-bondgenoten suggereren nu dat het behalen van 30% van de stemmen nog steeds als een succes kan worden beschouwd. “Niemand is daar eerder in de buurt gekomen, en we hebben het over de zittende premier,” vertelde een bron dicht bij Sa’ar deze week aan The Times of Israel, de verwachtingen temperend.

Laat het regenen: Terwijl de stemming begint, projecteren beide partijen optimisme en dringen zij aan op supporters om te stemmen ondanks een somber winters weer.

 • De pro-Netanyahu Israel Hayom juicht de leiderschapsrace toe, onder de kop ‘Democratie in Likud’, in een schijnbare prik op andere politieke partijen, zoals Blauw en Wit, die geen interne leiderschapsverkiezingen houden.
 • “Overwinning of nederlaag? Een vernedering? Netanyahu of Sa’ar? Hoewel veel partijen het democratische systeem hebben verlaten, en na vele jaren van saaie en saaie stemmingen, maakt Likud zich vandaag op voor een stemming om te bepalen wie de partij zal leiden – premier Benjamin Netanyahu of Gideon Sa’ar, ‘meldt het.
 • De krant citeert een bron dicht bij Netanyahu die blijft ontkennen dat de premier zijn campagne heeft gericht op het aanvallen van Sa’ar. “In tegenstelling tot wat in de media is gemeld, viel Netanyahu niet aan en sprak hij zich niet uit tegen Sa’ar.” De bron zegt: “Netanyahu is niet bezorgd over de voorverkiezingen, hij zal niet verliezen.”
 • Een bron in de buurt van Sa’ar vertelt de krant: “Er komt vandaag een grote verrassing. Vooral in de grote steden. ”
 • Israel Hayom runt ook twee op-ed stukken van Netanyahu en Sa’ar naast elkaar, waarbij de eerste Israëls economische en diplomatieke successen onder zijn leiding benadrukt en de tweede veelbelovende ‘nieuwe hoop’ en een einde aan de nooit eindigende opeenvolgende ronden van verkiezingen die geen regering hebben opgeleverd.
 • Het papier, samen met de dagbladen Yedioth Ahronoth en Haaretz, belichten ook het regenachtige weer in het hele land, wat de opkomst zou kunnen drukken en stembussen zelfs later dan de verlengde deadline van 11 uur open zou kunnen houden.

Nee, je bent een oorlogsmisdadiger: de aankondiging van de hoofdofficier van justitie in het weekend dat ze vermeende Israëlische oorlogsmisdaden tegen Palestijnen zou onderzoeken, maakt nog steeds druk in de pers, zij het nu met een iets gelijkmatiger benadering van de chef officier van justitie in de zaak.

 • Yedioth Ahronoth blijft het verleden van Fatou Bensouda, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, onderzoeken in afwachting van een artikel in de weekendeditie over haar verleden als senior ambtenaar in de regering van de voormalige Gambiaanse president Yahya Jammeh, die wordt beschuldigd van grove mensenrechten. misstanden. Maar voor het eerst deze week citeert het haar.
 • “Ik heb niets uit te leggen en mijn geweten is duidelijk,” wordt een woordvoerder geciteerd die aan de krant verteld dat ze graag zou getuigen voor de commissie in Gambia die de mensenrechtenschendingen zou onderzoeken om claims van getuigen van haar collusie tegen te gaan.
 • “Verschillende hoge ambtenaren in Gambia, waaronder minister van Justitie Abubacarr Marie Tambadou en de hoofdraad van de Truth, Reconciliation and Reparations Commission, Essa Faal, zijn het erover eens dat Bensouda waarschijnlijk niet meer dan een voorbijgaande rol in alle wreedheden speelde. Bensouda ontkent zelf de kennis van de marteling van de twee getuigen, en beweert dat zij verantwoordelijk was voor het uiteindelijk laten vallen van de aanklachten tegen hen”, schrijft The Times of Israel’s Raphael Ahren in een profiel van de hoofdaanklager

Probeer het eens: de kranten slaan ook alarm over de dodelijke griep, dit jaar, waarbij dit seizoen al 11doden zijn gevallen.

 • De recente slachtoffers deze week zijn een 19-jarige man, een 14-jarig meisje en een baby.
 • Gezondheidsfunctionarissen vertellen Haaretz dat het aantal mensen dat ziek is geworden met de griep hoger is dan voorgaande jaren.
 • De media-aandacht voor griepdoden lijkteffect te hebben, met tienduizenden Israëli’s die zich naar klinieken haasten om woensdag gevaccineerd te worden, aldus Haaretz. Ongeveer 18.000 verkregen het vaccin op woensdag via de Clalit-zorgverlener, en 6.000 via de Meuhedet zoegverlener zo meldt het. Maccabi meldde dat er ‘tienduizend’ woensdag waren verschenen voor een griepprik.