Franse restaurantgids Gault & Millau komt met lijst van de beste 147 restaurants in Israel

Foto met dank aan Alena Restaurant in The Norman, Tel Aviv.

Het is lang geleden dat de culinaire productie van Israël vooral bekend stond om hummus en Jaffa-sinaasappels. Tegenwoordig hebben Israëlische restaurants onderscheidingen ontvangen als een van de meest exclusieve ter wereld, schrijft Israel21C.

De nieuwste erkenning komt van Gault & Millau, de Franse restaurantgids die op de tweede plaats komt, en alleen collega-Franse restaurantgids Michelin moet laten voorgaan.

Gault & Millau publiceerden onlangs een lijst van de 147 beste restaurants in Israël, samen met nog eens 57 “aanbevolen” straatrestaurants. Om op de lijst te komen, moest een restaurant minimaal 10 van de 20 punten behalen.

Bovenaan de lijst stonden Alena in The Norman Hotel in Tel Aviv en La Regence in Jeruzalem in het King David Hotel. Beiden ontvingen 16 punten. (Alena is niet koosjer; La Regence is.)

Daarna kwamen met elk 15 punten de Blue Sky van chef-kok Meir Adoni in het Carlton Hotel in Tel Aviv (koosjer), Dinings in het Norman Hotel (niet koosjer) en OCD (niet koosjer) met open keuken in Tel Aviv .

Gault & Millau noemden Tomer Gal van het George & John-restaurant in het Drisco Hotel in Tel Aviv (niet koosjer) als “de meest veelbelovende chef.” De beste patissierprijs ging naar Shahar Peleg van het Yaffo Tel Aviv-restaurant .

Tel Aviv is de “veganistische hoofdstad van de wereld” genoemd en Gault & Millau herkenden het Tel Aviv-restaurant Opa op de eerste plaats voor de veganistisch-vegetarische categorie (met 14,5 punten).

Foto Kab Kem

Igra Rama won ‘beste lokale keuken’, het beste wijnmenu ging naar HaBasta en de beste eetbar is Kab Kem – allemaal in Tel Aviv en allemaal niet-koosjer.

Jeruzalem scoorde een overwinning voor ‘beste sfeer’ met de Yudale Bar , onderdeel van de populaire Machneyuda Group van de stad.

Haifa had een winnaar in Shawarma Emil voor “beste straatvoedsel” en de Michael Local Bistro in Moshav Liman in Noord-Israël, stond ook hoog op de lijst, met 14,5 punten (niet koosjer).

Gault & Millau vereerden nog eens 204 restaurants als ‘populair’ (maar zonder een cijfer te ontvangen).

Israelische fijnproevers hebben verschillende redenen gehad om zich de laatste tijd te verheugen. De 50 beste Discovery-website ter wereld bevat zeven hotspots in Tel Aviv en één in Jeruzalem op de nieuwste lijst . De laatste ging naar het Machneyuda-restaurant in de Machane Yehuda-markt van de hoofdstad. Het Tel Aviv-stel omvatte HaBasta (ook op de lijst van Gault & Millau), de Bellboy- en Butler-bars, Pastel in het museumcomplex van Tel Aviv en Milgo & Milbar, die werd geprezen om zijn ‘hippe visgerechten’.

Een andere in Parijs gevestigde gids – La Liste – publiceerde haar jaarlijkse lijst van de 1000 beste restaurants ter wereld. Dertien Israëlische eethuisjes hebben die lijst gehaald. Lumina van chef Meir Adoni (die met Blue Sky op de lijst van Gault & Millau stond) leidde de lijst van La Liste. George & John, OCD, La Regence en Alena deden ook dubbele plicht op beide lijsten.

Te veel keuzes? Waarom niet je eigen lijst beginnen en je een weg banen door het beste dat Israël te bieden heeft.