Netanyahu wint, zoals verwacht, verkiezing leider van Likoed partij met 72,5% van de stemmen

Premier Netanyahu tijdens zijn overwinningsspeech. Screenshot

Zoals verwacht heeft premier Netanyahu de verkiezing voor leider van de Likoed partij gewonnen. Hij kreeg 72,5% van de stemmen, zijn uitdager Gideon Sa’ar kreeg 27,5% van de stemmen. De opkomst lag op ruim 49%.

“Dit is een enorme overwinning! Bedankt Likud-leden voor julie vertrouwen, steun en liefde, “zei Netanyahu in een bericht aan supporters, waarbij hij beloofde om “Likud naar een grote overwinning te leiden in de komende nationale verkiezingen en de staat Israël te blijven leiden naar ongekende prestaties.

Even later twitterde Netanyahu:”We hebben gewonnen! Bedankt voor jullie steun”.

Om 1 uur afgelopen nacht gaf Sa’ar zijn nederlaag toe en zei dat, hoewel “we de definitieve cijfers nog niet hebben, het resultaat duidelijk is.” Hij zei dat hij “de premier zou feliciteren met zijn overwinning” en beloofde steun voor Netanyahu en de Likoed voorafgaand aan de algemene verkiezingen van 2 maart. “De verkiezing was van vitaal belang voor de Likoed en zijn democratische karakter,” zei Sa’ar. “Mijn beslissing om mij verkiesbaar te stellen was juist en noodzakelijk. Wie niet bereid is om een ​​kans te nemen voor het pad waarin hij gelooft, zal nooit winnen. “

Sa’ar had betoogd dat Netanyahu, die na de verkiezingen van april en september tweemaal heeft gefaald om een ​​regering te vormen, het rechtse blok tot een derde mislukking zou leiden, en dat hij, Sa’ar, daarentegen zou zorgen voor de behouden macht.

De verkiezing was de eerste belangrijke uitdaging voor Netanyahu’s leiderschap van de Likoed in meer dan een decennium, maar hij bleef de steun van de overgrote meerderheid van de Knesset-leden van de partij en zijn prominente lokale leiders en activisten behouden en kan het resultaat dus als een boost gebruiken voor de derde algemene verkiezingen van Israël in minder dan een jaar.

Door het extreem slechte weer bracht slechts 49% van de ruim 116.000 Likoed leden hun stemmen uit. Bij de laatste verkiezingen lag dit percentage nog op 55%.

Netanyahu zal nu de Likoed partij bij de derde nationale verkiezingen binnen een jaar in Israel opnieuw leiden. Zijn medestanders binnen het rechtse blok hebben allen hun felicitaties gezonden en gezegd dat het rechtse blok in takt zal blijven.

Advertentie (4)