Joods filmfestival in Jeruzalem: 60 films over joden en Joodse onderwerpen (video)

Chanoeka komt eraan en samen met de kaarsen, latkes en soefganiots is er het jaarlijkse Joodse Filmfestival in Jeruzalem, georganiseerd door de Jerusalem Cinematheque.

De cinematheque viert de 21ste verjaardag van het filmfestival, met 60 verschillende films die van 19 tot 26 december aanstaande te zien zijn. De films behandelen een breed scala aan Joodse onderwerpen; van identiteit, overtuigingen en levensstijl tot geschiedenis, geheugen, cultuur en de Shoah. Ook het dagelijks leven in Israël komt aanbod.

Het festival opent 19 december met The Specials, de nieuwste film van de Frans-joodse regisseurs Eric Toledano en Olivier Nakache, waarin het hartverscheurende verhaal wordt verteld van de inspanningen van twee mannen om ernstig autistische kinderen te helpen, die tussen wal en schip van het sociale zorgstelsel in Frankrijk vallen. De film sloot afgelopen zomer het filmfestival van Cannes af en zal op 9 januari 2020 worden uitgebracht in de Lev-theaters in heel Israël.

Terrence Malick’s nieuwste film A Hidden Life zal ook worden getoond op het festival, waarin het moeilijke, ontroerende verhaal wordt verteld van een Oostenrijkse boer die weigert om voor Hitler te vechten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een andere film met betrekking tot de Holocaust is When Hitler Stole Pink Rabbit van de Duitse regisseur Caroline Link, gebaseerd op het bekroonde boek van Judith Kerr, en losjes gebaseerd op haar eigen leven als een kindervluchteling, op weg naar Duitsland met haar familie. De film, in het Duits met Hebreeuwse ondertitels, sluit het festival af.

En er zijn films over muziek, zoals It Must Schwing! The Blue Note Story, over het legendarische muzieklabel in New York City dat enkele van ‘s werelds grootste jazzlegendes een stem gaf.

Naast een reeks films over beroemde joden (Lauren Bacall, Isaiah Berlin, Joseph Pulitzer), komt de langverwachte documentaire Untouchable: The Rise and Fall of Harvey Weinstein, de verontrustende BBC-film over de Hollywood-producent en de massale seksuele beschuldigingen aan zijn adres.

Neem plaats op uw stoel voor een vermakelijke tijd tijdens het zien van The Last Resort, over wat ooit de grootste regio met joodse gepensioneerden was, in South Beach (Florida).

Advertentie (4)