Israelische recycling technologie brengt wereldwijde revolutie teweeg

Tegen 2050 zal de wereldwijde productie van stedelijk afval naar verwachting toenemen van een enorme 2,01 miljard ton per jaar tot een kolossale 3,4 miljard ton.

Door de bevolkingsgroei in combinatie met een wereld die steeds meer weggooit, neemt de wereldwijde productie en consumptie van plastic sterk toe. Dat zal naar verwachting stijgen van 350 miljoen ton in 2020 naar 1,35 miljard ton in 2050.

Ondanks toenemende inspanningen om ongewenste huishoudelijke goederen te recyclen, is de bestemming voor het overgrote deel van afval de vuilnisstortplaats, waardoor methaan en andere schadelijke broeikasgassen in de atmosfeer terechtkomen.

Hoewel de toegenomen afvalproductie en de vraag naar plastic beide grote zorgen baren, belooft de innovatieve technologie van een Israëlisch bedrijf een oplossing voor beide trends.

UBQ, een bedrijf gevestigd in Kibbutz Tze’elim, heeft oplossingen voor het omzetten van ongesorteerd huishoudelijk afval in een duurzaam, natuurlijk, klimaatpositief en thermoplastisch materiaal dat kan worden gebruikt voor commerciële en industriële producten, in plaats van petroleum als basis van kunststoffen.

“We hebben een nieuwe natuurlijke hulpbron gecreëerd uit het huishoudelijk afval dat op stortplaatsen belandt, waardoor de afbraak ervan in schadelijke gassen wordt vermeden, terwijl schaarse en dure plastic materialen van olie worden vervangen”, vertelde UBQ mede-oprichter en CEO Jack (Tato) Bigio in de Jerusalem Post. “Dat is een zegen voor de industrie. Veel bedrijven zijn in de afgelopen 10 tot 20 jaar met oplossingen gekomen die op een of andere manier een flop bleken te zijn.”

UBQ CEO & mede-oprichter Jack (Tato) Bigio bij de recyclingfaciliteit van het bedrijf. Foto UBQ

In tegenstelling tot de klimaat negatieve kunststoffen die de markt domineren – zoals polyethyleen, PVC en polypropyleen – bespaart het produceren van 1 kg UBQ-materiaal maar liefst 11,7 kg aan kooldioxide-equivalent emissies en heeft het een totale compensatiewaarde van circa 14,5 kg.

In andere woorden: het produceren van één ton UBQ staat gelijk aan het stoppen van het smelten van 35 m² van arctisch ijs, of het behoudt van 540 bomen van meer dan 10 jaar oud.

Eén operationele UBQ-faciliteit op industrieel niveau, met een capaciteit van 80.000 ton per jaar, komt overeen met het van de weg halen van 565.000 auto’s.

“Een van de eerste regels voor duurzaamheid is cashflow-positief”, zegt Christopher Sveen, Chief Sustainability Officer van UBQ. “Als je de markt wilt veranderen, moet je een economische prikkel hebben. Mensen zullen worden gestimuleerd door milieuvoorstellen, maar een financieel aantrekkelijk product versnelt de adoptiecyclus. Wij zijn goedkoper dan op olie geproduceerde kunststoffen.”

Een blik op de internationale en wetenschappelijke adviesraad van het bedrijf, wekt vertrouwen in het product. Het omvat Nobelprijswinnaar prof. Roger Kornberg, gevierde nanotechnologie-specialist prof. Oded Shoseyov, vooraanstaand patent-specialist dr. Ilan Cohen, duurzaamheidspionier John Elkington en voormalig EU-commissaris voor het klimaat, Connie Hedegaard.

Recyclingbakken gemaakt van UBQ-thermoplast, besteld door de staat Virginia. Foto UBQ

UBQ werkt momenteel samen met enkele van ‘s werelds toonaangevende voedselreuzen, doe-het-zelf bedrijven, autofabrikanten en bouwbedrijven om UBQ-technologie in hun productie te implementeren.

Volgende maand zal de Central Virginia Waste Management Authority, hun eerste samenwerking met de Amerikaanse autoriteiten, een eerste bestelling van 2.000 recyclingbakken distribueren aan burgers, allemaal gemaakt van gerecycled materiaal van UBQ.

Advertentie (4)