Israelisch bedrijf komt met generatoren voor elektriciteit die werken op een brandstofcel

Het GenCell-team in Petah Tikva. Foto: GenCell

GenCell Energy uit Israël heeft de brandstofcel niet uitgevonden. Een wetenschapper uit Wales vond die milieuvriendelijke oplossing uit in 1839. Het eerste commerciële gebruik was 50 jaar geleden aan boord van NASA’s Apollo 11-ruimtevaartuig.

Maar de visie van GenCell was dat als brandstofcel technologie goed is voor de ruimte, het ook goed zou kunnen zijn voor de aarde”, zegt Rami Reshef, CEO van GenCell.

Makkelijker gezegd dan gedaan. In de zoektocht naar schonere energie zijn brandstofcellen aantrekkelijk omdat ze nul uitstoot veroorzaken. Ze genereren elektriciteit via een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. Water is het enige bijproduct. Maar tot nu toe waren brandstofcellen economisch niet praktisch.

In 2010 ontmoetten Reshef en collega Israel Air Force-veteraan Gil Shavit brandstofcel wetenschapper Gennadi Finkelshtain. Na in de jaren 1990 uit de voormalige Sovjetunie naar Israël te zijn geëmigreerd, richtte Finkelshtain een baanbrekend mobiel brandstofcelbedrijf op.

Reshef en Shavit besloten zich bij Finkelshtain aan te sluiten bij zijn volgende onderneming: generatoren op basis van brandstofcellen, gericht op het verminderen van het wijdverbreide gebruik van de zeer vervuilende diesel olie.

Reshef legt uit dat dieselgeneratoren het enige alternatief zijn voor veel van de naar schatting miljard mensen zonder centrale elektriciteit.

“We dachten dat we een winnende formule zouden hebben als we het leven van zoveel mensen kunnen verbeteren en tegelijkertijd goed voor het milieu kunnen zijn. Dat was de logica achter onze beslissing om GenCell te starten. ”

Na vijf jaar R&D om de efficiëntie en betaalbaarheid te maximaliseren, introduceerde GenCell in 2016 de G5-lijn van back-upgeneratoren op waterstof.

Reshef schat dat de bedrijfskosten van G5 een derde tot de helft lager liggen dan die van een dieselgenerator.

Waterstofgas is een direct beschikbare koolstofvrije brandstof. Jaarlijks wordt wereldwijd ongeveer 20 miljoen ton waterstofgas geproduceerd voor gebruik in raffinaderijen, halfgeleiders en vele industriële processen.

GenCell heeft zijn hoofdkantoor in Petah Tikva en een Amerikaanse dochteronderneming en heeft tot nu toe G5-eenheden verkocht aan klanten in 13 landen.

Installatie van een GenCell A5 Off-Grid Power Solution. Foto: GenCell

“We hebben systemen in Europa, Israël, de Verenigde Staten en Zuidoost-Azië, en we verkopen aan Afrika en Zuid-Amerika”, zegt Reshef.

“We richten ons vooral op de telecomindustrie – celtorens en basisstations – en onderstations van nutsbedrijven. We hebben ook projecten gedaan voor ziekenhuizen, binnenlandse veiligheid en verschillende andere sectoren. ”

Het Hillel Yaffe Medical Center in Hadera installeerde onlangs een GenCell G5 om ononderbroken stroom naar de hartkatheterisatie-eenheid te waarborgen – en om de afhankelijkheid van back-up generatoren die op diesel werken, te verminderen.

Ronen Edry, hoofdingenieur van het medisch centrum, legt uit dat het in de CCU gebruikte beeldvormingsapparaat soms stroompieken veroorzaakt die kunnen leiden tot een langdurige herstartprocedure voor ondersteunende apparatuur.

“Als dit zou gebeuren tijdens een katheterisatieproces, kan dit de operatie enkele minuten vertragen met mogelijk risico voor de patiënt,” zegt Edry. “Dit was een sleutelfactor in onze beslissing om de G5 in te zetten.”

De tweede brandstofceloplossing van GenCell, genaamd A5, is in bètatests voor gebruik in de naar schatting 1,2 miljoen off-grid en poor-grid telecomtorens over de hele wereld.

Op het Mobile World Congress afgelopen maart heeft dit product de GSMA (Global System for Mobile Communications) Green Mobile Award gewonnen.

A5 produceert waterstof uit vloeibare ammoniak en levert schone, continue en kosteneffectieve stroom voor landelijke mobiele basisstations.

In vergelijking met dieselgeneratoren zal de GenCell A5 naar verwachting gemiddeld tot $ 250 miljoen besparen over 1.000 torens over een periode van 10 jaar.

Reshef zegt dat ammoniak een betere keuze is voor GenCell-installaties op het platteland, omdat transport ingewikkelder en duurder is voor waterstof.

Ammoniak is een anorganische chemische stof die wordt gebruikt in een verbluffend aantal industrieën. Jaarlijks wordt ongeveer 200 miljoen ton vloeibare ammoniak geproduceerd voor de landbouw (kunstmest), consumentenelektronica en apparaten (halfgeleiders), kunststofproductie, diepvrieskoeling, farmaceutische producten, cosmetica en waterzuivering.

“Ammoniak is een gevestigde chemische stof met veiligheidsregels die al bestaan”, zegt Reshef. “Het is gemakkelijk te verkrijgen; hier in Petah Tikva zijn we in de buurt van een bedrijf dat het produceert. “

Advertentie (4)