Lieberman: “Alle ministersposten zijn ons aangeboden, als we maar in rechtse coalitie kwamen”

Avigdor Lieberman. Screenshot YouTube

Yisrael Beiteinu-leider Avigdor Lieberman zei afgelopen dinsdag dat zijn partij de afgelopen dagen onder ongekende druk is komen te staan om zich bij een krappe rechtse coalitie aan te sluiten om een nieuwe regering te vormen.

“We hebben elke mogelijke rol in de coalitie en in de Knesset aangeboden gekregen, dit alles alleen maar als we in coalitie wilden komen met de uiterst krappe rechtste meerderheid. Dit is echter in tegenstelling tot onze belofte aan de kiezers. Onnodig te zeggen dat we al deze suggesties zonder meer hebben afgewezen”, schreef Lieberman in een Facebook-bericht.

“Ik ben trots op mijn collega’s in de partij. Wij zijn de enige partij in het land die beslissingen kunnen nemen uitsluitend ten behoeve van de staat Israël, zelfs als dat in schril contrast staat met onze politieke en electorale belangen”, voegde de in Moldavië geboren politicus eraan toe, die grote steun geniet van de circa 2 miljoen immigranten uit Rusland, Oekraine en andere voormalige Sovjetlanden.

Lieberman viel ook premier Benjamin Netanyahu en Blauw-Wit-leider Benny Gantz aan. Hij zegt dat het falen van een regering te wijten was aan de ‘ego’s’ van beide politici.

“Als er voor woensdagavond middernacht geen nieuwe regering wordt gevormd, is dit alleen omdat de leiders van de twee grote partijen [Likud en Blauw-Wit] niet bereid waren om hun ego opzij te zetten. Zo konden ze geen overeenstemming bereiken over wie als eerste zal dienen als premier in een rotatieovereenkomst”, zei hij.

Lieberman herhaalde ook zijn eerdere uitspraken dat een regering met een krappe Knesset-meerderheid niet in staat zal zijn om de grote economische- en veiligheidsproblemen aan pakken. “Grote beslissingen vereisen een brede nationale consensus”, aldus Lieberman.

Maandag deed Netanyahu een beroep aan Lieberman om onderhandelingen met zijn Likud-partij aan te gaan.

“Ik roep Avigdor Lieberman op om binnen 48 uur versnelde onderhandelingen aan te gaan met de Likud-partij om een ​​brede en sterke eenheidsregering voor Israël te vormen”, aldus de premier.

Lieberman verwierp het beroep van Netanyahu binnen enkele uren, tijdens een ontmoeting met burgemeesters en lokale leiders van de Likud-partij. Het beeldmateriaal van de besloten bijeenkomst werd gepubliceerd door de nieuwssite Walla.

Advertentie (4)