Honderden Italiaanse burgemeesters kwamen op voor Italiaanse Holocaust overlevende

Liliana Segre. Screenshot YouTube

Honderden Italiaanse burgemeesters liepen dinsdagavond door Milaan om steun te betuigen aan de Italiaanse Holocaust-overlevende en ‘senator voor het leven’ Liliana Segre. De 89-jarige Italiaans-joodse vrouw wordt dagelijks bedreigd, nadat ze vorige maand had gepleit voor een nieuwe parlementaire acties tegen racisme, discriminatie, antisemitisme en online haat.

“Ik heb haat gekend. Ik weet wat het betekent om ​​afgewezen te worden door de maatschappij, waarvan ik dacht dat ik daarbij hoorde”, zei Liliana Segre tegen de toegestroomde menigte.

“Ik hoorde de woorden van haat; hatelijk en beledigend. Ik zag met mijn eigen ogen de realisatie van een programma bestaande uit haat,” voegde Liliana eraan toe, daarbij vertellende dat ze als kind vernietigingskamp Auschwitz heeft overleefd.

“Het geeft hoop als ik in jullie ogen kijk”, zei ze tegen de honderden burgemeesters. “Het geeft hoop als ik in de ogen van de schoolgaande kinderen kijk en hen vertel wat haat met mensen kan doen.”

“Laten we haat overlaten aan de anonieme mensen op de toetsenborden”, zei ze tegen de bijna 1000 burgemeesters in het stadhuis van Milaan.

Liliana Segre staat sinds haar parlementsvoorstel onder zware politiebewaking en ontvangt honderden bedreigingen per dag.

President Rivlin heeft de Italiaanse vrouw ruim een maand geleden een brief gestuurd waarin hij zijn steun aan haar uitspreekt. Ook uitnodigde Rivlin de vrouw uit voor een bezoek aan Israel.

Yad Vashem veroordeelde afgelopen zondag de bedreigingen aan Segre. “Het is onaanvaardbaar dat haat en vreemdelingenhaat nog steeds plaats hebben in onze post-holocaustmaatschappij. Overlevenden van de holocaust, zoals senator Segre, zijn levende getuigen van de gruwelen die mogelijk zijn wanneer antisemitisme ongecontroleerd blijft”, aldus de verklaring van het holocaust museum.