Italiaans Holocaust overlevende en senator krijgt 200 antisemitische berichten per dag

Liliana Segre. Screenshot YouTube

De 89-jarige Liliana Segre, de Italiaanse Holocaust overlevende en senator voor het leven, is het doelwit van ongeveer 200 online antisemitische berichten en bedreigingen per dag. Dat schrijft de in Rome gevestigde krant La Repubblica afgelopen zaterdag.

“Deze vuile jodin heet Liliana Segre. Vraag jezelf af wat ze heeft gedaan om door ons te worden betaald en zij is pro-invasie van migranten? Hitler, je hebt je werk niet goed gedaan”, leest een van de berichten.

“Ik vraag me af waarom je niet dood bent zoals al je familieleden”, schrijft een ander.

De informatie onthuld door La Repubblica is opgenomen in een speciaal rapport van de Stichting Jewish Contemporary Documentation Center (CDEC) in Milaan.

Segre, geboren in 1930 in Milaan, werd in 1944 op 13-jarige leeftijd gedeporteerd naar Auschwitz.

De afgelopen 30 jaar was ze een van de actievere getuigen van de Holocaust en sprak ze op duizenden scholen en met groepen in heel Italië.

In januari 2018 werd ze benoemd tot senator voor het leven door de president van de Italiaanse Republiek, Sergio Mattarella.

Een benoeming voor een vaste aanstelling in de senaat kan worden verleend door de president “vanwege uitstekende patriottische verdiensten op sociaal, wetenschappelijk, artistiek of literair gebied.”

Sinds zij de functie heeft ingenomen, is Segre een van de meest bekende en gewaardeerde publieke figuren geworden in Italië, onvermoeibaar werkend om niet alleen Holocaustherdenking te bevorderen, maar ook een boodschap van tolerantie en solidariteit te brengen.

Veel vertegenwoordigers van de Italiaanse autoriteiten en politieke leiders hebben hun steun uitgesproken voor Segre en zijn bezorgd over het alarmerende rapport.

“We moeten maatregelen nemen om haatdragende taal te bestrijden op elk niveau, in het publieke debat en op sociale media,” zei premier Giuseppe Conte, terwijl hij beloofde alle politieke partijen uit te nodigen om zich bij het streven aan te sluiten.

“Wanneer democratie fragieler wordt, krijgen de stemmen van het virus van antisemitisme nieuwe kracht”, waarschuwde Segre in het avondnieuws op de tv-zender Rai Uno .

Advertentie (4)