27% van de Duitsers heeft antisemitische opvattingen

Ruim 27% van de Duitsers heeft antisemitische opvattingen volgens een onderzoek van het World Jewish Congress (WJC), voor het eerst naar buiten gebracht door de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Maar 64% vindt Joden als minderheidsgroep wel “oké”.

Aan de enquête deden 1.300 Duitsers mee in een periode die voorafging aan 9 oktober, toen bij de aanval op een synagoge in de stad Halle door een extreemrechtse terrorist twee omstanders werden vermoord.

Ongeveer 27% van de respondenten verklaarde antisemitische opvattingen te delen. Van deze groep was 41% van de respondenten het eens met de stelling “Joden praten te veel over de Holocaust” en dat “Joden loyaler zijn aan Israël dan aan Duitsland”.

Bovendien vindt ongeveer een op de vijf geïnterviewden dat joden te veel macht hebben over de media, de economie en de financiële markten.

Volgens een kopie van de enquête die is geüpload op de website van Rasmussen Global, een internationaal adviesbureau dat is opgericht door de voormalige Deense premier en NAVO-secretaris Anders Fogh Rasmussen, zijn joden daarentegen wel de meest geliefde minderheidsgroep in Duitsland.

In de enquête werden de respondenten, die willekeurig werden geselecteerd om een ​​representatieve steekproef van de volwassen bevolking in Duitsland te krijgen, gevraagd naar hun mening over verschillende groepen mensen.

Op de vraag of zij een gunstige mening over Joden hebben zei 64% ja, terwijl 16% verklaarde dat zij een ongunstig mening hadden over Joden. Over moslims was ongeveer 30% gunstig en 53% ongunstig. Andere religies waren ook het onderwerp van ondervraging – voor christenen 67% gunstig en 23% ongunstig, en voor atheïsten 53% gunstig en 16% ongunstig. Voor immigranten waren de cijfers 34% gunstig en 48% ongunstig en voor Roma 21% gunstig en 64% ongunstig.

Over LGBT-mensen antwoordde 61% van de geïnterviewden positief en 19% ongunstig.

De enquête stelde dezelfde vragen over verschillende groepen, waaronder ook over Israëli’s en Palestijnen. 40% van de respondenten zei dat ze een gunstig beeld hadden van de Israëli’s en 34% ongunstig, terwijl 20% een positief beeld had van Palestijnen en 51% ongunstig.

“Jodendom legt de nadruk op intellectuele intelligentie en dat heeft ertoe geleid dat Joden vaak zeer succesvol zijn. Ze werken ook hard, maar waarom vindt iemand dat niet leuk?”, zei de Keulse Rabbijn Jechiel Brukner in commentaar op de resultaten van de enquête tegen het Duitse persbureau Deutsche Welle.

“Denk hier eens over na: er zijn nog steeds overlevenden van de Holocaust en Duitsers durven zich al over antisemitische gedachten te vermaken, en zelfs op basis daarvan actie te ondernemen. Dat is ongelooflijk”. voegde hij eraan toe.

Advertentie (4)