Nieuwe Israelische methode ontdekt in vroeg stadium borstkanker

ter illustratie, screenshot YouTube

Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit in samenwerking met het Soroka Universitair Medisch Centrum in Beër Sjeva hebben de ontwikkeling aangekondigd van een nieuwe en nauwkeurige methode voor screening op borstkanker in een vroeg stadium. Dit wordt mogelijk gemaakt met behulp van goedkope technologie voor analyse van adem en urine, aldus Israel21C.

Het team van Israëlische onderzoekers gebruikte twee verschillende “elektronische neuzen” (e-neuzen) en gas-sensoren voor ademhaling, samen met gaschromatografie en massaspectrometrie om relevante gegevens te isoleren en nauwkeuriger biomarkers voor borstkanker te identificeren, aldus Ben-Gurion University aan.

In hun studie, gepubliceerd in Computers in Biology and Medicine, konden de onderzoekers borstkanker detecteren met een gemiddelde nauwkeurigheid van meer dan 95 procent, met behulp van twee verschillende “elektronische neuzen”, die unieke adempatronen identificeerden bij vrouwen met borstkanker.

Bovendien zeiden de onderzoekers dat hun vernieuwde statistische analyses van urinemonsters van zowel gezonde patiënten als patiënten met borstkanker een gemiddelde nauwkeurigheid van 85% opleverden.

“Overleving van borstkanker hangt sterk samen met de gevoeligheid van tumordetectie; nauwkeurige methoden voor het detecteren van kleinere, eerdere tumoren blijven een prioriteit”, zegt prof. Yehuda Zeiri, een lid van de afdeling Biomedische Technologie van de Ben-Gurion Universiteit, die heeft bijgedragen aan de studie.

“Onze nieuwe aanpak met behulp van urine en uitgeademde ademmonsters, geanalyseerd met goedkope, commercieel beschikbare systemen, is niet-invasief, toegankelijk en kan gemakkelijk worden geïmplementeerd in instellingen en ziekenhuizen.”

Hoewel mammografie onderzoeken hebben bewezen de borstkankersterfte aanzienlijk te verminderen, zijn ze niet altijd in staat om kleine tumoren in dicht borstweefsel te detecteren, aldus de onderzoekers. De typische gevoeligheid voor mammografie, die 75% tot 85% nauwkeurig is, neemt zelfs af met 30% tot 50% nauwkeurigheid bij vrouwen met dicht borstweefsel.

Diagnostische beeldvorming-detectie, die momenteel wordt gebruikt voor kleinere tumoren, heeft belangrijke nadelen volgens de onderzoekers. Digitale mammografie is effectief, maar verhoogt de blootstelling aan straling en magnetische resonantie beeldvorming (MRI) is tevens duur. Andere methoden, zoals biopsieën en identificatie van serumbiomarkers zijn invasief, apparatuur-intensief en vereisen aanzienlijke expertise, zeiden ze.

“Wij hebben nu aangetoond dat goedkope, commerciële ‘elektronische neuzen’ voldoende zijn om kankerpatiënten in een vroeg stadium te identificeren”, aldus Zeiri. “Met verder onderzoek kan het ook mogelijk zijn om uitgeademde lucht en urinemonsters te analyseren om ook andere soorten kanker te identificeren”, voorspelt de wetenschapper.

Advertentie (4)