Indien nieuwe ontwikkelingen uitblijven wordt Knesset vanavond ontbonden

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Indien er vandaag geen nieuwe ontwikkelingen voordoen, zal vanavond op 21.30 uur het regelgevend comité van de Knesset bijeenkomen om een ​​wetsvoorstel af te ronden welke de volgende verkiezingsdag bepaalt en het parlement naar huis stuurt.

Het wetsvoorstel gaat dan naar het Knesset-plenum, waar parlementsleden erover zullen debatteren, wat naar verwachting enkele uren zal duren. Daarna zullen er vier stemrondes plaatsvinden om het wetsvoorstel aan te nemen, die naar verwacht rond middernacht zullen zijn afgerond. Daarna zal een derde verkiezingsronde binnen een jaar een feit zijn, die naar alle waarschijnlijkheid op 2 maart 2020 zal plaatsvinden.

Het wetsvoorstel werd dinsdag opgesteld en gepresenteerd in de Knesset door Avi Nissenkorn, Meir Cohen en Tzvi Hauser van Blauw-Wit, samen met Likud-leden Miki Zohar en Shlomo Karai.

Blauw-Wit-leider Benny Gantz riep na het indienen van het wetsvoorstel premier Netanyahu opnieuw op om geen immuniteit te zoeken tegen de drie aanklachten die tegen hem lopen en om af te treden als premier. Gantz zegt dat alleen onder een nieuw likud-leiderschap alsnog een eenheidsregering gevormd kan worden en zodoende nieuwe verkiezingen voorkomen zullen worden.

“Zoals je hebt beloofd tijdens de vorige verkiezingen, verschuil je niet achter parlementaire immuniteit en verdedig je onschuld in de rechtbank”, zei Gantz in een videoverklaring. “Je hebt het volste recht om jezelf te beschermen, maar je moet de Knesset niet tot een veilige haven voor criminelen maken.”

Uit de laatste opiniepeilingen blijkt dat wanneer er nu verkiezingen zouden worden gehouden, Blauw-Wit 37 Knesset-zetels zou behalen tegen 33 voor Likud. Totaal telt het Israëlische parlement 120 zetels.

Een dergelijk groot verschil heeft zich niet eerder in peilingen voorgedaan.

Verder blijkt uit een nieuwe peiling van Walla nieuws dat 38% van de Israeli’s de voorkeur geeft aan Gantz als premier, gevolgd door Netanyahu met 37%.

Gevraagd naar wie zij de schuld geven nu er vrij zeker derde verkiezingen aankomen, zegt 41% van de respondenten dat Netanyahu hier hoofdzakelijk schuldig aan is. Slechts 6% geeft Gantz de schuld. Politieke analisten houden er rekening mee dat Netanyahu zou kunnen worden afgestraft door de stemmers.

Het rechtse blok blijft volgens deze peiling op 55 zetels staan. Wel zullen een deel van de stemmers de Likud de rug toekeren en op Nieuw Rechts stemmen, de partij van voormalig hightech-ondernemer en minister van Defensie van Israël, Naftali Bennett.