VS: Gijzeling en schietpartij in koosjere supermarkt Jersey City (UPDATES)

-Onderaan dit artikel heeft de redactie updates geplaatst met het laatste nieuws-

Er vindt op dit moment een schiet- en gijzelingssituatie plaats in Jersey City in de staat New York. De schutters schieten op mensen op straat vanuit een koosjere supermarkt.

Volgens de laatste berichtgeving zijn er twee schutters, een man en een vrouw, die schieten op politieagenten en willekeurige mensen. Twee politieagenten en drie joodse mensen zouden met schotwonden zijn afgevoerd naar het ziekenhuis.

Er zouden twee mensen nog worden gegijzeld in de supermarkt. Het zou gaan om Chaim ben Leah and Moshe Tzvi. Veertig kinderen zitten vast in een Joodse school vlak naast de supermarkt.

De politie zegt dat de twee schutters zijn aangekomen met een busje en zware wapens. Een SWAT-team is ter plaatse en heeft sluipschutters gepositioneerd op daken.

Er zijn meldingen dat er explosieven in het voertuig van de schutters zou zitten. Dat wordt nu door de politie onderzocht.

Veiligheidstroepen vragen alle inwoners van Jersey City om binnen te blijven, op hun plaats te schuilen en weg te blijven van ramen.

De supermarkt is gelegen naast een synagoge en in het gebied zijn ten minste 12 scholen, die zijn opgesloten.

De politie zegt in een radio-uitzending dat de schutters op iedereen schieten die ze op straat zien lopen.

UPDATE 21:35 / 12-10-2019:

Volgens zojuist binnengekomen berichten zouden de daders mogelijk criminelen zijn, die de supermarkt zijn betreden na een uit de hand gelopen ruzie in het criminele circuit.

UPDATE 07.00 11-12-2019

Het is nu zeker dat de twee schutters de koosjere supermarkt bewust hadden uitgekozen, nadat ze eerder een politieagent hadden neergeschoten op de Bay View begraafplaats in de buurt.

Bij de schietpartij zijn in totaal 6 personen om het leven gekomen, 1 politieagent, 3 burgers en de 2 schutters.

De agent overleed onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Rechercheur Joseph Seals (39) was getrouwd en vader van vijf kinderen en wilde de daders aanhouden voor een controle op illegale wapens.

Na het neerschieten van Joseph Seals, vluchtte de twee daders bewust naar de koosjere JC Kosher Supermarket, die op circa een kilometer afstand lag.

De eigenaar van de supermarkt, gelegen naast een kleine synagoge, had net de winkel verlaten voor het mincha (middag gebed), toen de schutters de zaak betraden.

Zijn vrouw Leah Minda Ferencz is door de schutters doodgeschoten, evenals een andere aanwezige, de 24-jarige Moshe Deutsch, zo melde Chabad.org.

Chabad school wordt ontruimd. Foto: Chabad.org

De boven de kleine synagoge gelegen Chabad-school kon net op tijd door de politie worden ontruimd.

Volgens een tweet van de burgemeester van Jersey City, hadden de twee daders bewust de koosjere supermarkt uitgezocht.

De burgemeester wilde echter niet zeggen of het een daad van terreur of antisemitisme was en bronnen dicht bij het onderzoek wijzen de bewering vooralsnog af.

Een Chassidische Jood werd geëvacueerd naar een ziekenhuis met meerdere schotwonden, die echter niet levens bedreigend zijn. Hij zag ondanks zijn verwondingen kans om via de achterdeur de supermarkt uit te vluchten. Chabad-rabbijn Moshe Schapiro, co-directeur van Chabad van Hoboken en Jersey City, was met de gewonden in het ziekenhuis, samen met andere leden van de gemeenschap.