Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

.

Wie neemt de derde verkiezingen noch serieus?? Je zou het niet weten als je dinsdag naar de Hebreeuwse media kijkt, maar er zijn nog ongeveer 30 uur te gaan tot de deadline om een ​​regering te vormen of de gevreesde derde verkiezingen te houden.

 • Yedioth Ahronoth noemt het bijvoorbeeld de 90e minuut – het voetbalequivalent van het 11e uur, en schrijft “tenzij er een enorm drama is, gaan Israëli’s naar de stembus op 2 maart”.
 • Kanaal 12 nieuws meldt dat de partijen hun inspanningen hebben opgevoerd om de ander van het mislukken van gesprekken te beschuldigen.
 • “Het lijkt erop dat er geen kans is om verkiezingen te voorkomen,” vertelt Blauw en Wit MK Ofer Shelah aan Army Radio.
 • Israel Hayom gaat nog verder en verklaart dat de gesprekken voorbij zijn. “Overeenstemming in het politieke systeem: er is nul kans”, luidt een kop op de voorpagina van het papier.
 • “Met het zwaard van de verkiezingen al op de nek van het politieke systeem – lijkt er een bijna totale terugtrekking van de mogelijkheid om verkiezingen te voorkomen,” schrijft de krant.
 • Als dit allemaal bekend klinkt, is het omdat het een bijna de rigueur mantra is geworden die op dit moment ongeveer drie weken aan de gang is.

Waarom ze de verdomde deal niet hebben aangenomen : het pessimisme vergezellen is altijd een vleugje optimisme geweest te midden van pogingen om een ​​soort last minute overeenkomst te bereiken. Maar hoewel die inspanningen tot op zekere hoogte blijven bestaan, is het optimisme verdwenen en worden ze gezien als niet meer dan spin.

 • Op maandag verzachtten Blauw en Wit hun positie en zeiden dat het goed zou zijn als Benjamin Netanyahu zich ertoe zou verbinden geen immuniteit te zoeken. En Blauw en Wit Nr. 2 Yair Lapid zei dat hij een deal zou laten vallen voor een machtsverdelende rotatie met partijleider Benny Gantz.
 • Yossi Verter van Haaretz schrijft dat Blauw en Wit Netanyahu wisten aan te doen wat hij normaal anderen aandoet, ze in het openbaar zwart maken: “Als Gantz de immuniteits naar Netanyahu gooit, bereikt hij twee dingen:hij raakt de zachte onderbuik van de aangeklaagde uit Balfour Street met een onderwerp waar het grootste gedeelte van het publiek Netanyahu niet in ondersteunt: “blijven regeren onder aanklachten”; en Gantz scoort de punten.
 • De beslissing om de rotatie af te schaffen heeft Blauw en Wit misschien ook een kleine boost gegeven, volgens een snelle peiling van Walla news. De peiling liet zien dat de partij tot 35 Knesset zetels komt, 2 meer dan de Likud.
 • Een aparte vraag over wie het meest geschikt is voor premier geeft Gantz een punt voorsprong op Netanyahu, 38 om 37 procent, terwijl slechts 16 procent vind dat geen van beiden geschikt is voor die rol. Volgens de peiling is het de eerste keer dat Gantz Netanyahu op die vraag heeft verslagen.
 • Peilingen zijn echter notoir onbetrouwbaar en de enquête constateert meestal dat de blokken en de algemene tendens hetzelfde zullen blijven.
 • Het laat ook zien dat verschillende kleinere partijen, waaronder Labour-Gesher, dicht bij de kiesdrempel blijven en het gevaar lopen helemaal niet te komen.
 • Als je hen wilt kussen, kus dan hun konten: Netanyahu was ondertussen degene die alle voorstellen afkeurde, die de ouvertures van Blauw en Wit verwerpt en zich in plaats daarvan tot Yisrael Beytenu-chef Avigdor Liberman wendde met het dringende verzoek om zich bij zijn recht-religieuze coalitie aan te sluiten. Liberman zelf verwierp Netanyahu’s verzoek door te zeggen dat een “krappe regering het land in ernstige moeilijkheden zou brengen.”
 • In Israel Hayom gaat Mati Tuchfeld achter de “Kingmaker” aan die Lieberman zou zijn en vertelde de lezers dat een stem voor hem een ​​stem is voor eindeloze verkiezingen: “Iedereen die ervan geniet om elke paar maanden naar de stembus te gaan terwijl het runnen van het land tot een complete stop komt moet beslist op Yisrael Beytenu stemmen. Maar als politieke limbo niet jouw kopje thee is, dan moet je een andere stem uitbrengen. Ongeacht iemands politieke opvattingen, platform of beleid is een stem voor Lieberman een stem voor een vierde verkiezing. ‘
 • Publieke omroep KAN publiceert een tape van de leider van de Nationale Unie, Bezalel Smotrich, die vóór de stemming in september belooft alles te doen om een ​​derde ronde van verkiezingen te voorkomen, en zelfs een andere kandidaat zal steunen als Netanyahu geen coalitie vormt.
 • “Maar in werkelijkheid, zoals we weten, gooide Smotrich zijn lot in het rechtse blok,” zegt de omroep.

We laten hem hangen! Anshel Pfeffer van Haaretz kijkt naar de verschillende manieren waarop Netanyahu erin is geslaagd dingen te ontwerpen om ervoor te zorgen dat hij aan de macht blijft, of het publiek hem nu wel of niet vertrouwd of niet.

 • “Hij heeft zijn zwaarste politieke jaar overleefd sinds hij in 2009 weer aan de macht kwam en zal in 2020 zijn 11e opeenvolgende jaar in ambt voltooien. Misschien niet langer de almachtige tovenaar van de Israëlische politiek, maar in ieder geval nog Houdini, ‘ schrijft hij , waarbij hij de’ overlevingshandeling ‘van Netanyahu beschrijft als het product van vier complexe beschermingslagen.
 • De belangrijkste is het feit dat procureur-generaal Avichai Mnadelblit hem nog niet formeel kan aanklagen. In Walla geeft Amir Oren de ‘aarzeling’ van Mandelblit de schuld om te verklaren of Netanyahu de taak kan krijgen om een ​​regering te vormen voor het veranderen van Israël in het ‘land van de eeuwige verkiezingen’.
 • “Hij presenteert zichzelf als een man van actie, die geen uitspraak doet over theoretische gevallen. Het probleem zit volgens hem alleen in de hoofden van degenen die hem om een ​​mening vragen, maar staat nog niet op zichzelf en hij weigert de kwestie als relevant te beschouwen, ‘schrijft hij.

Het komt allemaal wel goed: waar Netanyahu maandag mee heeft ingestemd, is een partijleiderschap primair in het geval van nieuwe verkiezingen, waar hij voor een zware uitdaging van voormalig minister Gideon Sa’ar staat.

 • Sa’ar werd door sommigen als links gezien, als de held die Israël van Netanyahu zal ontkoppelen, maar hij demonstreert snel dat zijn strijd om de overheersing van Likud hem ver naar rechts zal brengen in plaats van naar het midden.
 • Een goed voorbeeld is de tour van Sa’ar door Khan al-Amar met de extreem-rechtse groep Regavim die de leiding heeft over het vernietigen van het kleine gehucht op de Westelijke Jordaanoever .
 • Sa’ar roept voorspelbaar op tot de evacuatie van dat gehucht. Het extreemrechtse Israel National News merkt op dat terwijl hij daar ook ‘beloofde dat als hij premier wordt, hij zal aandringen op Israëlische bouwprojecten in E-1 – het gebied tussen Jeruzalem en Maaleh Adumim, dat wordt beschouwd als de sleutel tot het versterken van de Israëlische controle over het Adumim blok en het voorkomen van de toekomstige vestiging van een Palestijnse staat – en in de Givat HaMatos-buurt in Zuid-Jeruzalem. ”
 • Linkse activist Daniel Seidemann schrijft op Twitter dat “Netanyahu een waardige opvolger heeft in Gideon Sa’ar als het gaat om populistisch, jingoistisch en hondsdolle nationalisme.”
 • Het zijn niet alleen Bedoeïenen dorpelingen waar Sa’ar achteraan gaat. In een breed interview met The Times of Israel zegt Sa’ar dat de oorlog van Netanyahu tegen de rechterlijke macht zijn eerste was, een oorlog die hij veel verder wil brengen.
 • “Dit is al jaren mijn agenda. Het was nooit de agenda van Netanyahu. Hij ontdekt het nu. Ik respecteer het, maar ik heb het over grotere dingen. Laten we het zo zeggen: ik ken veel ergere twijfels dan Netanyahu’s. Ik heb het over basiszaken bij de openbare aanklager die moeten worden gecorrigeerd, ”zegt hij, hoewel hij duidelijk is dat zijn plan is om het systeem te repareren en niet te vernietigen.