Beverwijk krijgt namenmonument voor vermoorde Joden

Voormalige synagoge Beverwijk. Foto JoodsAmsterdam.nl

Op de begraafplaats Duinrust in Beverwijk komt een Joods Namenmonument. Op dit monument komen de namen te staan van alle 96 Joodse inwoners van Beverwijk en Wijk aan Zee die in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer waren van de Jodenvervolging. Het monument wordt op woensdag 25 maart onthuld door rabbijn Shmuel Spiero en burgemeester Martijn Smit, meldt het Noord-Hollands dagblad.

Joodse gedeelte begraafplaats Duinrust Beverwijk. Foto gem. Beverwijk

Als oud inwoner van Beverwijk kan ik dit initiatief alleen maar toejuichen. Ook de plek pal voor de afdeling van Joodse graven op Duinrust lijkt mij juist gekozen.

Op een cortenstale (roestige) basis zijn een paar roestvrijstalen platen aangebracht met daarop de 96 namen. Er is een extra regel met de vermelding N.N. (Nomen Nescio) voor de onbekende slachtoffers. Er komen twee zitbanken bij. Het geheel is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Beverwijk.

De 96 namen zijn achterhaald dankzij intensief onderzoek door de Werkgroep Joods Namenmonument Beverwijk. Mark Haije van begraafplaats Duinrust, stadshistoricus Jan van der Linden, Jacky de Vries en Wim Spruit maken deel uit van deze werkgroep.

Gedenkzuil op plek waar ooit de Beverwijkse synagoge stond. Foto Prentenkabinet Beverwijk

Van der Linden is niet alleen de auteur van onder meer het boek ’Matzes met aardbeien’ (1997) over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Beverwijk maar tevens was hij in de jaren ’90 initiatiefnemer van de gedenkzuil in de Breestraat vlakbij de plek waar de synagoge stond. In de afgelopen jaren heeft de stadshistoricus veel speurwerk gedaan om de namenlijst van de plaatselijke Joodse slachtoffers zo volledig mogelijk te maken.

Voor de onthulling is de datum 25 maart gekozen omdat de Duitse bezetter op deze dag in 1942 begon met de deportatie van Beverwijkse Joden naar Amsterdam. Rabbijn Spiero en burgemeester Smit zullen een toespraak houden. David van Aalderen verzorgt de muzikale omlijsting. Na de ceremonie presenteert Jacky de Vries een boek (met cd) over de bijeenkomst ’Beverwijk herdenkt de Holocaust’ op 26 maart 2017 in de Grote Kerk.