50 besmettingen met het coronavirus in Israël

Legte aankomsthal Ben Gurion Airport. Screenshot YouTube

Het aantal besmette personen in Israël is opgelopen tot 50. De meeste besmettingen komen voor onder reizigers die teruggekeerd zijn uit Europa. Verwacht wordt dat het aantal besmettingen in Israël de komende dagen verder gaat oplopen.

Iedere Israëliër die vanuit het buitenland in Israël arriveert is verplicht meteen 14 dagen in huis quarantaine te gaan.

Ook voor buitenlanders geldt vanaf donderdagavond deze maatregel. Wie niet kan aantonen ergens in Israël en plek te hebben om twee weken in quarantaine te gaan wordt de toegang tot Israël geweigerd.

De quarantaine maatregel is voor de komende twee weken van kracht. Daarna wordt de situatie opnieuw beoordeeld.

Israël was op 26 februari het eerste land ter wereld wat haar inwoners geadviseerd heeft niet onnodig naar het buitenland te reizen, indien daar geen dringende reden voor was.

Bij de aankondiging van de maatregel zei premier Netanyahu dat het een moeilijke beslissing was maar essentieel om de volksgezondheid te beschermen. “De volksgezondheid gaat voor alles”, zei de premier.

Hij voegde eraan toe dat de beslissing was genomen in overleg met andere ministers en deskundigen na langdurige discussies.

Deze beslissing betekent dat de toeristenindustrie in Israël stil komt te liggen.

Toeristen die nu nog in Israël zijn krijgen de tijd om het land te verlaten. Wie kan aantonen over een plek te beschikken waar ze zich in quarantaine kunnen plaatsen mag blijven.

Volgens het Israëlische ministerie van financiën zijn de verliezen voor de toeristenindustrie enorm. Er wordt uitgegaan van een verlies van ongeveer 1 miljard euro per maand.

El Al heeft aangekondigd om afhankelijk van het aanbod zoveel mogelijk te blijven vliegen. Dat geldt voor vliegroutes naar Europa, de Verenigde Staten en Azië.

IsraAir heeft alle internationale vluchten stopgezet en vliegt alleen nog naar Eilat. Arkia, de derde luchtvaartmaatschappij in Israël, vliegt ook alleen nog maar tussen Ben Gurion Airport en Eilat.

Werknemers in de toeristenindustrie krijgen van het National Insurance Institute een werkloosheidsuitkering.