Iedereen die vanaf nu in Israël arriveert moet 14 dagen verplicht in quarantaine

Premier Netanyahu tijdens de aankondiging vanavond. Screenshot

Na dagen discussiëren, waarbij alle voors en tegens tegen het licht werden gehouden, heeft de Israëlische regering bij monde van premier Netanyahu vanavond aangekondigd dat iedereen die in Israël arriveert verplicht twee weken in quarantaine moet.

De nieuwe maatregel geldt voor Israëliërs en reizigers met een andere nationaliteit. De maatregel is de komende twee weken van kracht.

Premier Netanyahu zei dat na de beslissing is genomen na dagen van intensieve discussies.

Alle buitenlandse burgers kunnen voortaan alleen Israël binnenkomen als ze kunnen voldoen aan de eis van een 14-daagse thuis quarantaine.

Wie niet aan deze eis kan voldoen wordt teruggestuurd naar het land waar ze vandaan komen.

Minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri vertelde aan Channel 12 dat de maatregel onmiddellijk is ingegaan voor alle Israëliërs. Over 72 uur zal de maatregel voor buitenlandse reizigers van kracht zal worden.

Eerder op zondag werd nog gesproken over het toevoegen van slechts een aantal landen aan de lijst met landen waarvandaan reizigers de toegang zou worden geweigerd.

Er was er toen sprake dat reizigers uit Nederland, Noorwegen en België de toegang zou worden ontzegt.

Het besluit wat nu is genomen gaat veel verder en geldt voor iedereen, Israëliërs en buitenlanders.

Het betekend dat de toeristenindustrie zo goed als stil komt te liggen. Hotels zullen sluiten, mensen zullen worden ontslagen en op het vliegveld Ben Gurion Airport zullen weinig of geen vliegtuigen meer aankomen of vertrekken.

El Al-functionarissen vertelden Channel 12 dat ze Israëliërs in het buitenland aanbevelen snel terug te keren, omdat veel routes zullen worden afgesloten.

Arkia stuurt ongeveer 180 werknemers op onbetaald verlof en annuleert de meeste internationale routes tot nader order.

Avi Nakash, een van de belangrijkste aandeelhouders van het bedrijf, vertelde Channel 12: “Dit is een dodelijke klap. Er is geen Israëlische luchtvaart meer. Geen Arkia, geen El Al, geen Israir.”

Israir annuleert ook de meeste, zo niet alle, internationale vluchten deze week.

Volgens de minister van volksgezondheid Yaakov Litzman staat de gezondheid van de inwoners van Israël boven het economisch belang.