Netanyahu vraagt uitstel corruptieproces

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

UPDATE 15.35 uur

Zojuist heeft de president van de rechtbank waar de zaken tegen Netanyahu worden behandeld meegedeeld dat Netanyahu in persoon moet verschijnen. Ook zei rechter Rivka Friedman-Feldman, die het panel van drie rechters leidt dat Netanyahu zal berechten, dat aangezien de eerste sessie alleen bedoeld is om de beschuldigingen voor te lezen, de verdediging geen reactie hoeft voor te bereiden. “Bijgevolg zijn er geen redenen om het uitstel van de hoorzitting te rechtvaardigen”, oordeelde ze.

Het juridisch team van premier Benjamin Netanyahu heeft maandag formeel een verzoek ingediend om de openingszitting van het corruptieproces tegen de premier op 17 maart met 45 dagen uit te stellen.

Bewerend dat ze nog niet al het materiaal van de zaak van de openbare aanklager hebben ontvangen, vroegen de advocaten van de premier de rechtbank om een ​​uitstel van de hoorzitting ‘om de openbare aanklager alle materiaal van de zaak naar de verdediging over te dragen (zoals we hebben gevraagd), en om de verdediging de tijd te geven om ze te ontvangen en te beoordelen. “

De hoofdadvocaat voor de verdediging van Netanyahu, Amit Hadad, zei dat hoewel de aanklacht tegen de premier enkele maanden geleden was ingediend, hij tot nu toe geen materiaal had ontvangen. Daarom is bij rechtbank een technisch verzoek ingediend om de datum van de zitting uit te stellen.

Volgens een rapport in de krant Haaretz ligt een geschil tussen de advocaten en aanklagers van Netanyahu over hoe de documenten moeten worden overgedragen ten grondslag aan de vertraging. Hoewel de openbare aanklager de dossiers heeft voorbereid, eisen de advocaten van Netanyahu dat de documenten ook worden gescand en gedigitaliseerd, aldus het rapport.

De hoorzitting volgende week is bedoeld om de aanklacht voor te lezen. Netanyahu moet hierbij aanwezig zijn in het gerechtsgebouw.

De aanklagers hebben laten weten tegen uitstel te zijn, maar gaan wel akkoord om een uitstel van de lezing van de tenlastelegging en het horen van middelen, en erkent dat de verdediging niet al het relevante onderzoeksmateriaal heeft ontvangen.

De positie van het openbaar ministerie betekent dat als de rechtbank op het verzoek ingaat, de hoorzitting op 17 maart alleen van technische aard zal zijn om toekomstige hoorzittingsdata vast te stellen, en de beschuldigden, waaronder Netanyahu, zullen niet in persoon behoeven te verschijnen.

Advertentie (4)