Een paar dingen die u moet weten over Poeriem

Poeriem parade. Screenshot YouTube

Vanavond begint het Poeriem feest en zoals bij de meeste feestdagen in de Joodse kalender, viert Purim de bijna vernietiging en last-minute verlossing van het Joodse volk – dit keer door de sluwe acties van Mordechai en Esther in het gezicht van de kwade Haman.

Maar hoe opwindend het ook is, de details van het bijbelverhaal zijn behoorlijk bekend. Dat is de reden waarom ze bij ISRAEL21c dachten dat we je meer zouden vertellen over een aantal belangrijke feiten met betrekking tot het Poeriem feest. Dit jaar wordt Purim gevierd van zonsondergang 9 maart tot zonsondergang 10 maart (behalve in Jeruzalem; zie hieronder).

Hamantaschen of wel Hamansoren: wel of niet?

Hamansoren. Screenshot YouTube

Het is een nek-aan-nek situatie als het gaat om welke delicatesse het meest omstreden voedsel van de Joodse kalender is. Hoewel sommigen per ongeluk in de richting van matzah kunnen wijzen, is het eigenlijk hamantaschen of Hamansoren dat gezinnen kan afbreken en mensen uit elkaar kan trekken.

De ogenschijnlijk onschuldig ogende driehoeken van deeg wekken ongelooflijk emotionele reacties op die in een van twee richtingen gaan: je kijkt het hele jaar uit naar de boterachtige, kruimelige broodjes met hun smeltende mondvullingen, of je kunt je walging nauwelijks verbergen naar de oh zo droge koekjes en hun vreselijke maanzaad interieur.

Je mag dronken worden, dat is een mitswa, maar niet te dronken

Op Purim is er een religieuze verplichting om dronken te worden – een mitswa die het meest zorgvuldig wordt uitgevoerd door Joodse tieners over de hele wereld.

Het feestelijke drinken komt voort uit een talmoedische uitspraak dat men moet drinken totdat men geen onderscheid kan maken tussen de slechte Haman en de gezegende Mordechai. Talloze commentaren hebben sindsdien gedebatteerd over hoeveel men eigenlijk zou moeten drinken, met als uitgangspunt dat verspilling niet echt is wat de auteur bedoelde – maar dit kleine feit moet jonge mensen er nog niet van weerhouden om te drinken (of drie) te veel.

Verkleden op Poeriem

Screenshot YouTube

Verkleden op Purim dateert uit de Middeleeuwen, en meer specifiek op 15 e eeuwse Italiaanse Joden die werden beïnvloed door de christelijke carnaval seizoen. Het gebruik verspreidde zich door de jaren heen over Joodse gemeenschappen en werd het meest identificeerbare handelsmerk van de vakantie.

Een meer traditionele reden om Purim aan te kleden, is echter de verklaring dat alle personages in het boek Esther zelf in kostuum waren: Esther, die haar identiteit geheim hield; Mordechai, die trouw bleef aan zijn volk terwijl hij aan het hof was; en zelfs God, die niet in het verhaal wordt genoemd, maar de gebeurtenissen tot een goed einde bracht.

Pas op: ook op kantoor is men verkleed

Verkleed kantoor personeel Mellanox. Screenshot YouTube

Purim is geen officiële vrije dag voor Israëlische arbeiders. Maar wee de persoon die het aandurft op kantoor in gewone kleding op Purim te verschijnen.

Niet alleen zal de genoemde persoon voor altijd worden gebrandmerkt als een partijpoep, maar hij of zij zal in de hoek moeten mokken terwijl alle anderen deelnemen aan de verplichte best-kostuumwedstrijd.

Helaas vindt dergelijk feestelijk gedrag plaats in bijna alle kantoren in Israël, dus er is echt geen ontkomen aan het zien van je collega’s verkleed als Danny Zuko en Sandy Olsson. En als je door dat visioen flauwvalt, dan mis je een hoop.

Het is tijd voor de Zombie Walk in Tel Aviv

Voor iedereen die denkt dat verkleden als Elsa en Anna een beetje te tam is, kunnen we de jaarlijkse Tel Aviv Zombie Walk aanbevelen.

De parade vindt plaats op zaterdag 14 maart om 21.00 uur zal zich een weg banen door het centrum van Tel Aviv, waarbij onschuldige voorbijgangers worden afgeschrikt, lawaai wordt gemaakt, vrolijkheid en geweldige Instagram-foto’s worden gemaakt.

De processie wordt gehouden in samenwerking met heavy metal band Iron Maiden die later dit jaar in Israël speelt, dus verwacht veel Iron Maiden-parafernalia bovenop de gewone tissue papier rollen en nepbloed. Vergeet de oordopjes niet.

Haman wie? Hij die niet mag worden genoemd – de Joodse versie

Volgens het bijbelverhaal was Haman een vizier van koning Ahasveros die zijn meester ervan overtuigde alle joden in het Perzische rijk te doden. Het kwade complot van Haman mislukte vanwege de heroïsche inspanningen van Esther, de vrouw van de koning en haar oom Mordechai. En in plaats van het Joodse volk uit te roeien, werd hij opgehangen.

Op Purim wordt het wonderbaarlijke verhaal in synagoge voorgelezen. En om de minachting van het Joodse volk van Haman uit te drukken, maakt elke keer dat hij het heeft over de hele gemeente een groot lawaai met ratels om zijn naam uit te wissen.

Jerusalemieten vieren Purim een ​​dag later

Purim wordt algemeen gevierd op de 14 ste dag van de Joodse maand Adar. Maar in Jeruzalem wordt het een dag te laat gevierd, op een dag genaamd Shushan Purim.

Het boek Esther beschrijft hoe de Joden van Perzië versloegen hun vijanden van Adar 13 en Hij rustte op de dag daarna, wat leidt Purim gevierd op de 14 te zijn Th . Maar in Shushan, de ommuurde-off hoofdstad, de Joden slaan hun vijanden op de 14 e , en daarmee de overwinning in de stad werd een dag later gevierd.

Jaren later werd besloten dat Purim een ​​dag te laat wordt gevierd in alle ommuurde steden, namelijk Jeruzalem. Hoewel dit best cool klinkt, is het eigenlijk een bron van chaos en verwarring in het huidige Israël, waar studenten in Jeruzalem een ​​andere dag vrij krijgen van hun collega’s elders en zich verkleden in harmonie met de rest van het land. Als je zin hebt in een andere dag, weet je nu waar je heen moet.

Coronavirus-crisis is echt: hoe moeten we ons verkleden zonder eBay?

Het lijdt geen twijfel dat de coronaviruscrisis die de wereld overspoelt absoluut verschrikkelijk is. En het zet ook een echte domper op Purim-vieringen. Purim-feesten worden overal geannuleerd vanwege angst voor infectie en ongeveer 1.000 kinderen zullen op de dag zelf thuis in quarantaine zitten in Israel. 

Misschien is dit net zo goed, aangezien het uitbreken van COVID-19 hoe dan ook betekende dat kostuums dit jaar niet uit China konden worden verzonden. Al deze annuleringen zullen ons in ieder geval besparen om ons gebrek aan naai vaardigheden met de wereld te moeten delen.