Israëlische regering richt compensatiefonds op voor getroffen bedrijven

Premier Netanyahu tijdens de aankondiging. Screenshot YouTube

Er komt met een fonds om bedrijven te compenseren die geld verliezen als gevolg van de uitbraak van het nieuwe coronavirus, zei premier Netanyahu tijdens de opening van de kabinetsvergadering op zondag. Netanyahu prees de manier waarop Israël optreedt tegen het virus.

“We gaan een hulpfonds van 4 miljard shekel (1 miljard euro) oprichten om bedrijven te helpen die economisch zijn getroffen door de verspreiding van het virus,” zei Netanyahu.

De premier zei dat de coronavirus uitbraak een pandemie is, zelfs als het niet officieel als zodanig is verklaard. Hij zei dat Israël goed werk levert om de crisis te lijf te gaan.

“We handelen verantwoordelijk, kalm en in samenwerking met alle relevante partijen,” zei de premier. “De situatie in Israël is onder controle en behoort tot de beste ter wereld, zo niet de beste onder de westerse landen.”

Netanyahu waarschuwde ook voor de verspreiding van “nep nieuws” waardoor paniek kon ontstaan: “Luister alleen naar officiële berichten van het ministerie van Volksgezondheid en officiële bronnen,” was zijn advies.

De instructies ‘zijn geen grap en geen kwestie van keuze’, voegde hij eraan toe.

De premier zei dat hij de afgelopen 72 uur met veel wereldleiders heeft gesproken en dat hij later deze week weer een telefonische vergadering met ze heeft.