Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Ben Gurion Airport . Screenshot YouTube

Hoest, koorts, keelpijn en koude voeten: wat een dagen geleden een krankzinnige overreactie leek, wordt nu niet alleen serieus overwogen, maar ook gepusht door enkele gezondheidsexperts en andere experts, waardoor alle bezoekers van overal ter wereld naar Israël worden gedwongen 14 dagen in quarantaine plaatsen.

 • Premier Benjamin Netanyahu bracht het idee op een persconferentie op zondagavond ter sprake , waar gespeculeerd werd dat er beperkingen zouden kunnen gelden voor reizigers uit sommige delen van de VS. In plaats daarvan zei hij dat Israël overweegt de beperkingen aan iedereen op te leggen.
 • Waarom is er vertraging. Volgens een rapport in Haaretz zijn politieke overwegingen belangrijker dan gezondheidsproblemen.
 • “De medewerkers van Netanyahu hadden gezondheidsfunctionarissen onder druk gezet om alle quarantaine plannen terug te draaien die zijn gepland voor Israëliërs die terugkeren uit de drie zwaarst getroffen Amerikaanse staten. In plaats daarvan begon de premier te draaien naar de meer ingrijpende strategie die alle overzeese reizigers in quarantaine zou plaatsen, ” meldt Allison Kaplan Sommer van de krant.
 • Ze voegt eraan toe dat functionarissen “geschokt” waren toen Netanyahu de beslissing in wezen op de persconferentie schopte en zei dat er geen beslissing was genomen.
 • De krant merkt op dat ambtenaren al weken aandringen op een beweging om alle inkomende reizigers in quarantaine te plaatsen, omdat het aantal geïnfecteerde Israëli’s nog steeds uit één cijfer bestond, maar werd afgezegd door de verkiezingen (het hebben van 70.000 Israëli’s in quarantaine zou grote schade hebben aangericht bij het stemmen .)
 • Het merkt ook op dat België tegen quarantaine wordt beschermd door externe krachten, met name de ultraorthodoxe gemeenschap daar (men zou kunnen denken dat de diamantindustrie ook een rol zou kunnen spelen).
 • In een toespraak tot de legerradio verwerpt minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman suggesties als ‘nep nieuws’.
 • Hij suggereert ook – deze man houdt van hints geven – dat er meer beperkingen komen.

Niet alle bondgenoten zijn hetzelfde: Amichai Stein van de publieke omroep KAN meldt dat wanneer iemand diplomatieke schade aanrichtte in een besloten vergadering over het sluiten van grenzen, Netanyahu het verwierp als “Dus, een paar diplomaten zullen mopperen.”

 • Stein neemt het stokje over en schrijft dat het prima is als Israël belangrijke bondgenoten anders behandelt – hier voegt hij het VK en de AIPAC-conferentie toe aan de mix – zolang ambtenaren erover vooraf eens zijn: “Wanneer aan hoge ambtenaren wordt gevraagd wat de parameters zijn voor het plaatsen van beperkingen en voor wie ze verschillende overwegingen hebben. Omdat vertrouwen nu het belangrijkste is dat Israëliërs nodig hebben. ‘
 • Cyrille Cohen, hoofd van het laboratorium voor immunotherapie aan de Universiteit van Bar-Ilan, vertelt The Times of Israel dat een algemene quarantaine een uitgemaakte zaak is.
 • “Ik geloof dat ze iedereen uit het buitenland zullen vragen om 14 dagen in quarantaine te gaan” , zegt hij. “Dat is het slimste om nu te doen.”
 • Het hoofdartikel van Haaretz stelt zich op het standpunt dat het niet plaatsen van de quarantaine in de VS ondanks het aantal gevallen daar (meer dan 400, dat weten we) de gezondheid van de Israëliërs schaadt.
 • “Het besluitvormingsproces moet transparanter zijn en worden geleid door professionals op basis van medische overwegingen, niet op basis van politieke overwegingen. Volksgezondheid moet voorop staan ​​’, staat er.

 Zieke bewegingen: Afgezien van beleidsbeslissingen blijven de enorme aantallen de nieuwsagenda pushen, en het is niet anders nadat Israël zijn grootste eendaagse sprong ziet, op zondagavond 39 gevallen, tegen 25 een dag eerder.

 • Yedioth noemt het “dramatisch” en een “piek”, hoewel het opmerkt dat één geval van bijzonder belang is, dat van een persoon die niet naar het buitenland is gereisd of enig bekend contact heeft gehad met iemand die de ziekte draagt.
 • “Dit kan een bewijs zijn van een gemeenschapsinfectie”, aldus de krant.
 • (Volgens de WHO heeft Israël het stadium van lokale transmissie al bereikt, hoewel epidemiologische onderzoeken van het ministerie van volksgezondheid aantonen dat de overgrote meerderheid van de gevallen wordt geïmporteerd door mensen die in het buitenland waren.)
 • Arad Nir van Channel 12, die op de niet-paniek-trommel heeft geslagen, schrijft dat Israëli’s moeten verwachten dat de cijfers blijven stijgen, maar dat hoeft geen grote zorg te zijn, want “hoe sneller we ze vinden, hoe sneller we dit kunnen overwinnen . “
 • “Zodra we meer beginnen te testen, zullen we meer ziek worden en zullen we een nationale inspanning nodig hebben om onze infrastructuur te versterken,” zegt hij, eraan toevoegend dat de meeste mensen die ziek worden in orde zijn.
 • Dat is waar, hoewel het met slechts een zeer bescheiden 10 procent besmettingspercentage en 1% sterftecijfer 8.000 Israëlische doden zou betekenen, dat wil zeggen meer dan elke oorlog die Israël ooit heeft gevochten.
 • In Ynet schrijft professor in de microbiologie Ehud Qumran dat de paniek overdreven is, minder mensen dan gedacht zijn geïnfecteerd en er is geen paniek nodig.
 • “De meeste richtlijnen van het ministerie van volksgezondheid moeten worden geschrapt en alleen die richtlijnen die geen schade toebrengen aan de economie of aan buitenlandse betrekkingen, moeten worden gehandhaafd”, schrijft hij. “Het publiek moet worden aangemoedigd om weer te reizen, hun routine te handhaven en het virus zal dan waarschijnlijk met de zomer verdwenen zijn”.

Inventarisatie: het is een verloren strijd, want doom-vrezende Israëliërs voegen zich bij de rest van de wereld om hun voorraad in te slaan en laten lege supermarktschappen achter.

 • Israel Hayom meldt dat de omzet in Rami Levy-supermarkten met meer dan 100 procent is gestegen, en het aantal ligt in de honderden procenten als het alleen gaat om niet-bederfelijke waren.
 • “We bereiden ons voor door onze voorraden van sommige producten, zoals granen, met 30% tot 50% te verhogen en producten, zoals suiker, bestellen we dubbel”, vertelt de eigenaar van de gelijknamige keten aan de krant.
 • Het gaat tenminste met iemand goed. De rest van de aandelenmarkt, in Israël en in het buitenland, zakt als een rots terwijl het wereldwijde reizen tot stilstand komt en de angst hoogtij viert.
 • En het kan erger worden. Globes meldt dat er tekenen zijn van een run op investeringsfondsen, met NIS 8 miljard (ongeveer $ 2,3 miljard) die in de afgelopen drie dagen zijn teruggetrokken. “De paniek op de aandelenmarkt dringt bij het publiek binnen”, schrijft het.
 • In Yedioth zegt columnist Sever Plotzker dat Israëlische economen het heft in eigen handen moeten nemen om falende bedrijven te helpen en een budget moeten maken om de crisis te vertragen, in plaats van door te gaan met de manier waarop ze zijn geweest, met beleid dat is ontworpen om de groei te beperken.
 • “De overheidsuitgaven zijn achtergebleven en het tekort neemt af, het tegenovergestelde van wat nodig is. De regering moet, met steun van de oppositie, de waarschuwingsketens afdoen. Wees niet bang om de uitgaven op te voeren, het tekort te laten groeien en geld te drukken, ‘schrijft hij. “Er is geen inflatie aan de horizon en een tijdelijke stijging van onze schuld / bbp-ratio zal onze kredietwaardigheid niet negatief beïnvloeden. Maar een recessie en werkloosheid zullen dat wel. “
 • Sprekend met Army Radio, zegt Shaul Meridor, hoofd van het ministerie van Financiën, dat de Israëli’s diep adem moeten halen, althans over de bezorgdheid over het instorten van de toeristische sector: “Dit is geen micro-economische gebeurtenis en ik kan zeggen dat de Israëlische economie niet geraakt is als gevolg van de stappen van het ministerie van volksgezondheid. ”

In Irannis er veel om je zorgen over te maken: Israël houdt ook nauwlettend in de gaten wat er gebeurt in Iran, waar het virus epidemische niveaus heeft bereikt, wat passend lijkt aangezien vanavond Purim is.

 • In Yedioth meldt Ronen Bergman dat de Iraanse diplomaat Hussein Sheikholeslam, die onlangs aan het virus stierf, betrokken was bij de ontvoering van de Israëlische vlieger Ron Arad.
 • Bergman schrijft dat Sheikholeslam de ambassadeur van Iran was in Damascus in 1988, toen Arad werd gevangengenomen, hoewel het niet duidelijk is welke rol hij had. Hij vermoedt dat een Syrische poging om Arad in 1989 te lokaliseren plotseling werd stopgezet, schijnbaar in opdracht van de al-islam, die hen duidelijk maakte het ‘mijnenveld’ te verlaten.
 • “Als er een politieonderzoek zou zijn, zou de eerste persoon die ik zou oproepen Sheikholeslam zijn”, citeert Bergman een inlichtingenbron die hem niet lang geleden vertelde. “Hij was erbij betrokken en was misschien de enige die nog leefde van degenen die betrokken waren bij wat er in Libanon gebeurde.”
 • Volgens Radio Farda was Sheikholeslam pas in 1996 ambassadeur in Syrië en was hij in die periode plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken.
 • Zvi Barel van Haaretz schrijft ook over Sheikholeslam en zijn betrokkenheid bij de gijzelingen crisis van 1979. Maar hij zegt dat het probleem veel verder gaat dan één persoon, met het aantal geïnfecteerde mensen in Iran en geen einde in zicht, dankzij slechte informatie, en religieuze fanatici die graag dingen anders naar buiten brengen dan ze in werkelijkheid zijn.
 • “De verslechterende situatie van Iran heeft het land veel verder geïsoleerd dan de Amerikaanse sancties tegen Teheran wilden bereiken, aangezien Iraanse onderdanen geen toegang hebben tot Turkije en de Golfstaten, en onderworpen zijn aan strenge beperkingen bij hun binnenkomst in Irak,” schrijft hij. “De schaarse rapporten van de Iraanse regering en de niet-onderbouwde informatie op sociale media tonen aan dat Iran problemen heeft met de verspreiding van het virus, dat een bedreigende politieke kwestie is geworden.”
 • In Bloomberg schrijft Tobin Harshaw dat mensen zich meer zorgen moeten maken over het herstartende nucleaire programma van Iran dan het virus, in een interview met expert Michael Rubin van het conservatieve Amerikaanse Enterprise Institute.
 • “Zelfs als Iran op de weg is om een kernwapen te ontwikkelen, denk ik niet dat ze suïcidaal zijn. Het nachtmerriescenario is eerder dat het regime terminaal ziek kan worden, ‘vertelt Rubin.

Gezamenlijke Arabische lijst : Begraven onder al het coronavirus-gedoe is Israëls mogelijk ontrafelende politieke impasse, die nu ronduit vreemd lijkt.

 • Zondag leken Blauw en Wit en Yisrael Beytenu akkoord te gaan met de voorwaarden, waarbij ze eigenlijk alleen de Gezamenlijke Lijst achterlieten voor een minderheidsregering of misschien zelfs een eenheidsregering, hoewel dit opeens gemakkelijker gezegd is dan gedaan.
 • Channel 12 meldt dat de Gezamenlijke Arabische Lijst eist dat deze wordt behandeld als elke andere partij, zonder geheime gesprekken. “Gantz moet beslissen of wij als leiders van het Arabische publiek in zijn ogen legitiem zijn of niet. Als hij dat niet doet, kan hij het beste een andere partij zoeken om een ​​regering te vormen. Hij moet ons laten zien hoe hij zich onderscheidt van Netanyahu als hij wil dat we hem aanbevelen ‘, zegt een wetgever.
 • Ondertussen blijven twee blauwe en witte MK’s, Yoaz Hendel en Zvi Hauser, zich verzetten tegen het werken met de gezamenlijke lijst en dreigen de coalitie te torpederen, volgens Channel 13-nieuws.
 • Bar Ilan Prof. Asher Hacohen schrijft voor Israel Hayom en schrijft dat het niet racistisch is om tegen de door Arabieren geleide gezamenlijke lijst te zijn – die een groot deel van de grootste minderheid van het land vertegenwoordigt – en die deel uitmaakt van de Israëlische politiek.
 • “Niemand zou de samenwerking met de Gezamenlijke Arabische lijst alleen op basis van zijn Arabische lidmaatschap verwerpen als hun modus operandi echt verwant was aan die van de ultraorthodoxen. De ultraorthodoxen, met al hun principiële oppositie tegen het zionisme, heeft zich er lang geleden op praktisch niveau mee beziggehouden en gepleit voor het sociale, culturele en religieuze behoud van de ultraorthodoxe samenleving in Israël als een Joodse natiestaat, waarvan de meeste waarden en karakter ze verzetten. De vertegenwoordigers van de Gezamenlijke Arabische Lijst herinneren ons er echter steeds weer aan hoeveel ze hopen op de nietigverklaring van Israël als de natiestaat van het Joodse volk ”, schrijft hij.
 • In Haaretz schrijft Chemi Shalev echter dat meer en meer Israëli’s, waaronder Gantz, in essentie instappen zonder de partij zwart te maken: “Wat de redenen voor zijn omkering of de uitkomst ook zijn, de hernieuwde bereidheid van Gantz om de Gezamenlijke Arabische Lijst in zijn politieke kamp op te nemen kamp heeft het Israëlische politieke landschap veranderd en in veel opzichten afgebroken of op zijn minst de muur afgebrokendie Joden en Arabieren in Israël sinds onheuglijke tijden heeft gescheiden. “