Een pijler van het joodse onderwijs in Parijs is aan het coronavirus overleden

Oud-studenten van Andre Touboul, hier op een foto uit 2014, herinnerden zich hun overleden leraar online met grote genegenheid en respect. (Met dank aan Beth Hanna)

Andre Touboul (64), een rabbijn aangesloten bij de Chabad-Lubavitch-beweging, die aan het hoofd stond van een van de meest prestigieuze middelbare scholen van Frankrijk, is in Parijs aan het coronavirus overleden.

Touboul leidde Beth Hanna, een joodse school met ongeveer 1.500 studenten wiens middelbare school in 2015 door Le Parisien als beste werd gerangschikt sinds de oprichting in de jaren tachtig. Hij was vooral betrokken bij de meisjesschool, maar ook de jongensschool stond hoog aangeschreven.

Het overlijden van Touboul op zaterdag, die voordat hij besmet raakte met het COVID-19 gezond en energiek was, schokte zijn oud-studenten. Velen zeiden dat hij hen en duizenden anderen inspireerde.

“Meneer Touboul, je wekte respect op”, schreef Sarah Attal, een van die oud-studenten, over haar overleden leraar op een herdenkingspagina die voor hem was opgezet op de website Hassidout.org. “Ondanks de strengheid die je kenmerkte, hielden we tot in de grond van ons hart van je. We voelden ons veilig bij je, we voelden dat je een pad was ingeslagen dat we moesten bewandelen.”

Beth Hanna, officieel een privéschool, is geen dure school – veel studenten gaan er gratis naartoe – en de school gebruikt niet het soort testen en screening van aanvragers welke andere instellingen in zijn categorie gebruiken om hun schoolse uitmuntendheid te blijven waarborgen.

“Ons doel is om iedereen een kans te geven, zonder een enkele persoon uit te sluiten”, zei Touboul in februari op een conferentie in Parijs tegen het Jewish Telegraphic Agency (JTA).

Touboul woonde met zijn vrouw en hun negen kinderen in een appartement in het 9e district van de stad. Maar zijn andere thuis, zeiden mensen die hem kenden tegen JTA, was Beth Hanna, het vlaggenschip van de Chabad-Lubavitch-beweging in Parijs, het vlaggenschip van de pedagogische instelling in Europa.

Touboul studeerde wiskunde aan een technische universiteit in zijn geboortestad Marseille toen hij besloot om de leer van wijlen rabbijn Menachem Mendel Schneerson, de Lubavitcher-rebbe, in zijn twintiger jaren te verkennen, vertelde hij vorige maand aan JTA.

Zijn organisatorische vaardigheden waren “de sleutel tot het succes van Beth Hanna”, zegt Yaelle Zaoui, een leraar die onder Touboul heeft gediend.

“Het is een groot verlies voor de toekomst van de school”, vertelde Zaoui aan JTA.

In 2013 werden Touboul en een andere rabbijn door de politie ondervraagd over een vrouwelijke student die een leraar ervan beschuldigde haar te hebben betast. De leraar werd ontslagen en er werd geen verdere actie ondernomen tegen Touboul of de school.

Een deel van Touboul’s kracht leek te liggen in zijn eclectische achtergrond, die een wetenschappelijke opleiding combineerde met een sterke interesse in psychologie en spiritualiteit.

“Er zijn geen woorden om de kracht van zijn gebed te beschrijven, het zou de hemel doorboren”, herinnert Moche Dalal zich, een vaste bezoeker van de synagoge van Touboul in Lamartine Street in Parijs.

Maar een ander belangrijk pluspunt was zijn doorzettingsvermogen.

“Hij investeerde zeer, zeer, zeer in zijn werk”, zegt Zaoui, die ook een afgezant van Chabad is in Neuilly-sur-Seine, nabij Parijs. ‘Als je toevallig op zondag in Beth Hanna was, was de kans groot dat je hem tegenkwam op kantoor waar hij vaak in het weekend werkte.’

In Frankrijk zijn meer dan 700 mensen gestorven aan het coronavirus. Het land is sinds vorige week afgesloten en de tijd en plaats van de begrafenis van Touboul is niet bekendgemaakt.

Verschillende oud-studenten van Touboul gaven ook commentaar op zijn toegankelijke en informele houding, een eigenschap die hij deelde met veel joden uit zijn mediterrane geboorteplaats Marseille.

Een van die studenten, Ilana Levy, zei het zo: “Hij wist hoe hij moest inspireren en toen hij naar me glimlachte, was het de glimlach van een vader naar zijn dochter.”

Advertentie (4)