Israël 36 uur in lockdown

Verlaten plein voor het stadhuis van Tel Aviv. Screenshot YouTube

Om te voorkomen dat families en vrienden elkaar woensdag bij het einde van Pesach en de daaropvolgende Mimouna viering gaan bezoeken, heeft de Israëlische regering tot donderdagochtend 5 uur opnieuw een lockdown afgekondigd.

Gedurende die tijd is het verboden de woonplaats of gemeenschap te verlaten. In Jeruzalem moet iedereen in zijn eigen wijk blijven. Geadviseerd wordt binnenshuis te blijven en geen bezoek te ontvangen.

Sinds 20 maart is het al niet meer toegestaan om zonder geldige reden verder dan 100 meter van huis af te gaan. Ook zijn mondkapjes buitenshuis verplicht, moet iedereen minimaal twee meter afstand houden en zijn geen samenscholingen toegestaan van meer dan twee mensen.

In normale tijden is het gebruikelijk dat het einde van Pesach en de daaropvolgende Mimouna viering uitbundig wordt gevierd met familie en vrienden. Dit jaar is dit niet mogelijk.

Het openbaar vervoer ligt maandag 13 april 2020 van 20:00 uur stil en zal donderdag 16 april 2020 om 05:00 uur worden hervat.

Bakkers zullen na het einde van Pesach niet opengaan. Israëliërs moeten tot donderdagochtend wachten voordat er weer brood kan worden gekocht.

De Israëlische politie heeft in een persbericht laten weten dat 9.000 politieagenten en 44 wegversperringen er voor moeten zorgen dat mensen hun woonplaats niet verlaten en zoveel mogelijk thuis blijven.

De politie zal ook in steden patrouilleren om de regels te handhaven.

Netanyahu maakte de maatregelen live op TV bekend. Daarin gaf hij toe dat hij strikter had moeten zijn over de regels. Maar verontschuldigde zich niet en sprak niet over de video waar hij Pesach viert met zijn niet in huis wonende zoon.

Netanyahu benadrukte dat Israël tot de veiligste landen ter wereld behoort. Enkele weken geleden, op het hoogtepunt van de pandemie, zag Israël een dagelijkse toename van het infectiepercentage met 22%. Vandaag is dit 4%.

Het besmettingspercentage verbetert voortdurend en is relatief laag in vergelijking met de meeste andere landen. Dit geldt ook voor het sterftecijfer (123), de hoeveelheid ernstig zieken en het aantal patiënten aan de beademing. Ook is het aantal tests per hoofd van de bevolking hoger dan in de meeste andere landen.

Volgens Netanyahu zal de regering voor het weekend een beslissing nemen over de vervolgstappen op het gebied van economie en onderwijs.

Algemeen wordt aangenomen dat vanaf komende zondag grote aantallen jongere werknemers onder bepaalde voorwaarden weer naar hun arbeidsplaatsen terug kunnen keren.

Advertentie (4)