Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Netanyahu, Rivlin, Gantz, in betere tijden. Foto GPO

Wat een Netanyahu wil, wil Netanyahu: Israëls coalitiecrisis rolt nog steeds voort. Met nog uren te gaan voordat Blauw en Wit leider Benny Gantz zijn mandaat moet opgeven, is de vraag bij iedereen niet wat Benny doet, maar wat Benjamin (Netanyahu) is, of liever wil.

 • “Mensen in beide partijen vinden het moeilijk te achterhalen waar Netanyahu naartoe wil: naar een krappe regering die afhankelijk zal zijn van de steun van twee of meer deserteurs uit andere partijen, een bredere regering onder verbeterde omstandigheden – of toch maar een vierde verkiezing”, schrijft Yossi Verter in Haaretz.
 • Wat Gantz wil dat weet iedereen, wat Netanyahu wil, is helemaal niet duidelijk’, schrijft Nahum Barnea in Yedioth Ahronoth. ‘Krijgt hij koude voeten? Probeert hij zijn positie te verbeteren om een ​​gevoel van overwinning uit te beelden? Maken de dreigementen van Naftali Bennett en de rechtse partijen hem bang? Of misschien, zoals velen in Blauw en Wit geloven, misschien is hij niet geïnteresseerd in een overeenkomst en probeert hij gewoon tijd te kopen, zodat hij tot de volgende verkiezingen of de volgende eeuw verzekerd is van de status van demissionair premier. ‘
 • Yohanan Plesner, president van het Israel Democracy Institute, vertelt aan AP dat het mogelijk is dat Netanyahu Gantz heeft misleid om de oppositie te ontmantelen, en nu voelt Netanyahu dat de nieuwe omstandigheden hem een ​​kans geven om herverkiezing te zoeken vanuit een sterke positie.
 • “Het lijkt erop dat Netanyahu zich terugtrok, of dat hij nooit van plan was om voor die deal te gaan en het was gewoon een truc om het mandaat van Gantz uit te hollen,” zegt Plesner.

Wat is het grote idee achter alles? De experts kunnen het zelfs niet eens worden over waar het grote argument over gaat, toen de partijen meer dan eens een deal leken te sluiten, of in ieder geval deden alsof dat het geval was voor de media.

 • Michael Hauser-Tov van Army Radio schrijft dat Likud zowel een wet wil die Netanyahu beschermt tegen de mogelijkheid dat de rechtbank hem kan diskwalificeren, als dat hij de rechtse controle over de benoeming van rechters wil behouden. Maar Blauw en Wit speculeert dat Netanyahu uiteindelijk zal buigen voor de benoemingen van de rechters in ruil voor een wet om hem tegen de rechtbanken te beschermen.
 • “Het compromis is duidelijk genoeg, Blauw en Wit zullen zich verzetten tegen elke wet die de samenstelling van de rechters van het Hooggerechtshof zal beïnvloeden, maar is bereid zich te buigen over een politieke oplossing die een akkoord tussen hen zal omvatten over een zaak waarin rechters Netanyahu diskwalificeren ”, twittert hij.
 • Publieke omroep KAN meldt dat het lijkt dat de partijen mogelijk overeenstemming bereiken over een overeenkomst waarbij Gantz zich ertoe verbindt nieuwe verkiezingen te houden als de rechtbank Netanyahu diskwalificeert.
 • In Walla schrijft Tal Shalev dat de kwestie van de benoemingen van de rechters slechts een “rookgordijn” is en dat Likud echt op zoek is naar een garantie dat rechters Netanyahu niet kunnen diskwalificeren.
 • “In de afgelopen dagen heeft Likud geëist om in de overeenkomst garanties en verzekeringen toe te voegen met betrekking tot een situatie waarin Netanyahu als premier een juridische blokkade krijgt. Ze stelden onder meer voor om een ​​clausule toe te voegen waarin staat dat in geval van diskwalificatie of juridische blokkering van het High Court, de partijen zich ertoe zullen verbinden om een ‘override-clausule’ over deze kwestie aan te nemen. De betekenis is, vanuit het perspectief van Blauw en Wit, een openlijke verankering in de wet van het vermogen van een aangeklaagde premier om te blijven dienen, zelfs als het High Court anders beslist. ”

Alle redenen van de president: Chemi Shalev schrijft in Haaretz dat het besluit van president Reuven Rivlin om Gantz tijd om een ​​regering te vormen niet te verlengen en Netanyahu ook niet een kans te geven, maar de Knesset nu te laten beslissen om een regering samen te stellen, sommigen ook in de war bracht.

 • ‘De actie van Rivlin verraste Blauw en Wit, die de verlenging van Gantz’s mandaat als onvermijdelijk hadden beschouwd. Het maakte Likud woedend, die de schijnbare weigering van Rivlin om het mandaat aan Netanyahu over te dragen, beschouwt als misbruik van presidentiële bevoegdheden. En het liet experts en analisten in de war die merkten dat ze door niet-in kaart gebrachte constitutionele wateren navigeerden zonder zelfs maar een kompas te hebben om hen te leiden ‘ , schrijft hij.
 • Het fanclub blad van Netanyahu, Israel Hayom maakt geen geheim hoe ongelukkig ze zijn met de beslissing van Rivlin om Netanyahu niet het mandaat te geven, met verschillende grote krantenkoppen over de oproepen om hem het mandaat te geven.
 • “Het is niet duidelijk waarom Rivlin zo snel mogelijk aankondigde dat zodra de tijd van Gantz voorbij was, de Knesset – en niet ieder individu – zou worden beschuldigd van het vormen van een regering. Het zou beter zijn geweest als de president zich had ingehouden en niet uit wraak had gehandeld, althans in gevallen waarin hij geen andere rechtvaardiging voor zijn daden kon vinden”, schrijft Mati Tuchfeld van de krant.
 • Maar anderen geloven dat het vrij duidelijk is waarom Rivlin deed wat hij deed. ToI’s Haviv Rettig Gur schrijft dat hij, door de dreiging van nieuwe verkiezingen boven het hoofd van het land te hangen en ervoor te zorgen dat Netanyahu de controle over de Knesset niet kan herwinnen – de partij van de PM-kandidaat moet het Regelingscomité leiden – hij druk uitoefent op de partijen om een deal te bereiken en Gantz extra macht te geven zodra hij niet kan doorgaan met het aannemen van een wet die een aangeklaagde premier ervan weerhoudt te dienen.
 • “Rivlin maakte Netanyahu pijnlijk duidelijk dat hij gelooft dat het Netanyahu is, en niet Gantz, die de eenheidsregering ondersteunt, en besloot Gantz te helpen zijn invloed op Netanyahu te vergroten om de Likoed-leider te dwingen een deal te sluiten” , schrijft hij.
 • Rivlin heeft een beslissing opgelegd over een beroemde besluiteloze premier. Mogelijk probeert Netanyahu maandag eenzame overlopers van andere partijen aan te trekken, met veelbelovende ministerposten en politieke beleidsinvloed. Maar zelfs als hij slaagt, zou de regering die hij zou kunnen vormen onhoudbaar zijn ‘, voegt hij eraan toe. “Gantz heeft net genoeg invloed … om Netanyahu de overwinning te ontzeggen die Netanyahu de komende drie weken eigenlijk wil.”

Gaan we dan voor een vierde ronde? In Yedioth schrijft Sima Kadmon dat Gantz’s kans om een ​​wet aan te nemen om Netanyahu te bedreigen lang geleden is verstreken.

 • “De spiraal naar de vierde verkiezingen zal snel zijn en zich snel verspreiden, en Gantz’s positie bij dergelijke verkiezingen zal zijn als een slechte mislukkeling die op alle mogelijke manieren verliest”, schrijft ze.
 • Israël Hayom duwt de angstfactor nog wat verder omhoog en noemt niet nader genoemde ‘senioren in het politieke systeem’, die zeggen dat er een reëel gevaar bestaat voor de vierde verkiezingen.
 • De krant kan ook de basis leggen voor Netanyahu’s uitleg over waarom hij een compromis sloot, mocht er uiteindelijk een deal worden bereikt: “Rechts moet wakker worden en begrijpen dat annexatie ook in gevaar is, aangezien de Trump-regering het niet goed zal keuren zonder een eenheidsregering ”, citeert het al haar bronnen.
 • Channel 12’s Amit Segal voegt alvast de datum voor de aanstaande verkiezingen toe als dinsdag 28 juli, wat toevallig de vooravond is van de Fast of the Ninth of Av, wat passend is, maar waarschijnlijk geen optie. Hij vermoedt dus dat de verkiezingen waarschijnlijk op 27 juli zullen plaatsvinden.

Zo komen wij eruit: verkiezingen? Hoe kan een land waarvan de inwoners niet eens 100 meter van hun deur kunnen gaan een verkiezing leiden? Men hoopt dat er eind juli wat meer beweging zal zijn, maar er is geen garantie.

 • Wat er nog steeds is, is een litanie van ideeën over hoe Israël kan beginnen uit de economische stop te stappen.
 • Channel 13-nieuws meldt dat al op 19 april sommige winkels mogelijk opnieuw worden geopend en dat het aantal werkenden tot 50 procent kan stijgen. Een maand later zullen sommige shoppingmalls onder bepaalde richtlijnen kunnen openen.
 • Volgens een bericht in de Haaretz-krant op maandag, beveelt de Nationale Veiligheidsraad aan om de vergrendelingsmaatregelen in vier fasen over een periode van twee maanden te versoepelen, zodat er tussen elke fase twee weken de tijd zijn om te beoordelen of het virus opnieuw opduikt.
 • De hoofdredactie van de krant zegt dat het tijd is om beperkingen op te heffen om de economie te redden.
 • ‘Met alle voorzichtigheid is het redelijk om op basis van de gegevens te concluderen dat de piek van de verspreiding van de pandemie achter de rug is. Bovendien is het misleidend om onderscheid te maken tussen gezondheidsrisico’s en economische risico’s, omdat een economische ineenstorting soms een kwestie van leven en dood kan zijn. We moeten een voorzichtige, gecontroleerde terugkeer naar de normaliteit beginnen, ook al is het een andere normaliteit dan waaraan we gewend waren vóór de uitbraak van het coronavirus ”, luidt het.
 • Yedioth brengt zijn eigen plannen uit om kinderen terug te krijgen op scholen, en beweert dat er een manier is om een ​​aantal scholieren binnen twee weken in kleine groepen te laten samenkomen, en roept op om de zomervakantie te annuleren om het schooljaar af te maken.
 • “Iedereen heeft baat bij het annuleren van de zomervakantie: kinderen, ouders en de economie”, schrijft Hen Arzi-Srour van de krant, hoewel het onduidelijk is of haar kinderen die de afgelopen maand gedwongen thuis zaten, het daarmee eens zouden zijn.

Moeten we blijven of moeten we….: Ondertussen zijn er vragen over de vraag of een lockdown zelfs mogelijk is, temidden van tekenen dat de huidige beperkingen mogelijk tekortschieten.

 • Hoofd van het Home Front Command , Tamir Yadai, wordt in Walla geciteerd en vertelt de media dat “we het hebben over een langetermijnevenement dat in ieder geval tot volgend jaar bij ons zal zijn”.
 • Volgens nieuws van Channel 12 heeft het gepraat over een dreigende exit geleid tot aanstekelijke laksheid met betrekking tot het naleven van de regels, met verkeer op intercitywegen op zondag net zo druk als elke andere dag van de week voor de crisis. Aan het eind van de dag stuurde het Ministerie van Volksgezondheid een bericht uit waarin stond dat mensen moesten ophouden met samen te komen en op maandag meldt het nieuwsstation dat het kabinet nog een volledig landelijk uitgaansverbod overweegt, zoals vanaf het begin van de Pesach.
 • Yaron Avraham, die op de website van Channel 12 schrijft, vergelijkt een afsluiting van een deel van Jeruzalem met Zwitserse kaas, en zegt dat zelfs de manier waarop de afsluiting werd aangekondigd,en waarop de delen van de stad die niet waren afgesloten in plaats van de delen die afgesloten moesten zijn zouden zijn, “zelfs de beste geografen zou verwarren”.
 • “Het is moeilijk om niet te vermoeden dat dit een poging was om te voorkomen dat de Haredi-buurten openlijk werden afgebakend, op een manier die het publiek nog meer in verwarring bracht”, schrijft hij.
 • De lokale Mynet-website in Jeruzalem publiceert video’s die laten zien dat terwijl mensen in auto’s de Ramot-buurt niet mogen verlaten, bussen nog steeds vrolijk de wijk in en uit gaan.
 • ToI-redacteur David Horovitz merkt op dat Israëli’s en met name de leiders van het land zich nergens aan lijken te houden , waardoor alles wordt verpest, van inkomende vluchten tot lockdowns van ultraorthodoxe gebieden tot testen tot transparantiemaatregelen.
 • “De groeiende bezorgdheid nu is echter dat, hoewel de grote, ingrijpende beleidsverplichtingen al vroeg door premier Benjamin Netanyahu en zijn team werden erkend en snel en relatief effectief werden geïmplementeerd, Israël het risico loopt terug te glijden in zijn strijd omdat specifiekere en genuanceerde maatregelen verkeerd behandeld worden ‘, schrijft hij.
 • “We hebben transparante criteria nodig voor lockdowns, zodat niemand hoeft te voelen dat deze of gene sector wordt gediscrimineerd. We moeten de testniveaus bereiken die onze leiders terecht nodig achten om snel nieuwe probleemgebieden te identificeren en om efficiënt te beoordelen waar beperkingen kunnen worden verlicht, ”voegt hij toe. “We hebben actie nodig, in plaats van eindeloos gepraat, als het gaat om het evacueren van dragers van het virus, ervoor te zorgen dat de ultraorthodoxe en Arabische sectoren goed zijn uitgerust en om de uitbraken in instellingen voor ouderenzorg aan te pakken.”

Advertentie (4)