Coronavirus: Israel’s exit-strategie

Het verlaten strand van Tel Aviv. Screenshot YouTube

In Israël is een plan gemaakt om geleidelijk naar een min of meer ‘normale situatie’ terug te keren. Een deel van dit plan zoals het er nu uitziet is reeds voor de officiële bekendmaking in Israëlische media verschenen.

In het exit-strategie van Israel blijven internationale vluchten tot september verboden, uitgezonderd enkele essentiële vluchtroutes voor de bevoorrading van het land. Dit zal ook gelden voor grote bijeenkomsten en winkelcentra, zo melden vrijdag diverse tv-kanalen en Hebreeuwse media in het land.

Sinds 20 maart gelden er zeer strenge beperkingen in Israël, waaronder een verbod op meer dan twee mensen bij elkaar, in principe niet verder dan 100 meter van je huis gaan, alle winkelcentra, restaurants, café’s en plaatsen voor entertainment gesloten, zo ook stranden en nationale parken.

Premier Netanyahu zei vrijdag dat na de Pesach-vakantie, die woensdagavond 15 april eindigt, er geleidelijk kan worden begonnen met het versoepelen van enkele van de geldende restricties in Israël.

“We doen er alles aan om na Pesach te beginnen met het verlichten van sommige restricties voor bepaalde groepen inwoners”, zo zei Netanyahu tijdens een video-gesprek met een groep ‘lonely soldiers’, soldaten zonder familie in Israel.

Hoewel Netanyahu niet zei welke maatregelen worden opgeheven, zei hij wel dat “het een geleidelijk proces zal zijn dat lang zou duren”.

De nieuwssite Ynet citeerde niet bij naam genoemde overheidsfunctionarissen, die melden dat er na de Pesach-vakantie een geleidelijk opstart van de economische activiteit zal plaatsvinden, met maatregelen die eerst zullen gelden voor technologiebedrijven, financiële bedrijven en voor de van export afhankelijke industrieën.

Vrijetijds- en amusement locaties – zoals cafés, restaurants, overdekte winkelcentra, theaters, evenementenhallen en sportstadions – zullen tijdens de eerste fase als onderdeel van de exit-strategie gesloten blijven, terwijl bijeenkomsten, ook in synagogen, naar verwachting tot september verboden zouden blijven, aldus het bericht.

Zodra overdekte winkelcentra en restaurants echter geleidelijk zullen heropenen, zullen ze zich aan bepaalde voorzorgsmaatregelen moeten houden, waarbij de geciteerde ambtenaren zeggen dat bedrijven – zoals kapperszaken en schoonheidssalons – weer mogen gaan werken als werknemers beschermende kleding dragen en zich houden aan de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid.

Channel 12 meldde vrijdag dat er op dit moment geen plannen waren om kinderen en studenten naar school terug te sturen, met uitzondering voor scholen voor bijzonder onderwijs die na Pesach opengaan, waarbij leerlingen in blokken les zullen gaan krijgen om de groepen klein te houden en onderling 2 meter afstand te kunnen bewaren.

Hoewel vluchten van en naar Israël pas mogelijk in september zullen worden toegestaan, wordt volgens het bericht overwogen om, nadat enkele belangrijke luchtverbindingen zijn hersteld, de mogelijkheid toe te staan ​​om luchtroutes te openen ​​die belangrijk zijn voor de export en handel.

Naar verluidt zullen er in de eerste fase bewegingsbeperkingen blijven gelden voor ouderen en degenen die het meeste risico lopen op COVID-19.

In een ander bericht zei de Walla-nieuwssite dat Netanyahu naar verwachting begin volgende week plannen zou afwegen om de economie geleidelijk te heropenen.

De eerste stappen zullen naar verwachting het toelaten van een groter aantal werknemers op essentiële werkplekken zijn, samen met voortdurende bewegingsbeperkingen, afhankelijk van de leeftijd en het aantal virusgevallen in een bepaalde locatie, aldus het rapport.

“In het begin hebben we het over de opening van winkelstraten en open winkelcentra”, vertelde een niet nader genoemde minister aan de nieuwssite, eraan toevoegend dat er “beperkingen zullen gelden voor het aantal mensen dat in winkels mag komen en dat het dragen van een masker en handschoenen verplicht zal zijn.”

De ministers zeiden dat bedrijven in gebieden met een groot aantal infecties, zoals in diverse wijken in Jeruzalem of Bnei Brak, niet onmiddellijk zouden mogen heropenen.

De functionarissen vertelden ook dat de maatregelen voorzichtig moesten worden genomen, en dat er bij een nieuwe uitbraak beperkingen opnieuw in werking gesteld gaan worden.

Channel 12 meldde vrijdag dat versoepeling van de strikte maatregelen in Israël zullen gaan beginnen zodra het aantal dagelijkse besmettingen niet hoger zal zijn dan 100.

Het ministerie van Financiën heeft een eigen plan gemaakt, zonder dit te coördineren met het ministerie van Volksgezondheid.

Dit plan voorziet in een onmiddellijke terugkeer naar het werk van essentiële industrieën, onder bepaalde beperkingen (met jonge werknemers die eerder terugkeren dan oudere, die meer risico lopen); winkels en winkelcentra blijven voorlopig gesloten; beperkingen op het openbaar verkeer zullen worden versoepeld in steden waar het besmettingspercentage laag is; leerlingen tot negen jaar keren terug naar school en de zomervakantie wordt grotendeels geannuleerd.

Volgens Ynet staat in het plan een terugkeer van 50 procent van de niet-essentiële werknemers naar hun arbeidsplaatsen tegen 3 mei en tot een terugkeer van alle werkende Israeli’s tegen eind mei.

Advertentie (4)