Gantz heeft president Rivlin om verlenging mandaat voor vorming regering gevraagd

Benyy Gnatz en presidnet Rivlin. Foto GPO

Te midden van de vastgelopen onderhandelingen met de Likud partij van premier Netanyahu, heeft Blauw en Wit leider Benny Gantz, president Rivlin officieel om twee weken verlenging van zijn mandaat om een regering te vormen, gevraagd, dat de komende nacht zal aflopoen.

In zijn verzoek noemde Gantz coronavirus pandemie en de Pesach vakantie als reden voor de vertraging in de onderhandelingen om een ​​regering te vormen. Hij zei dat hij op weg was naar het vormen van een eenheidsregering met premier Benjamin Netanyahu vanwege de ernstige “politieke, gezondheids- en sociale crisis, zich realiserend dat “hij een hoge politieke en persoonlijke prijs betaald”.

Volgens Gantz is hij dicht bij het tekenen van een akkoord met de Likud, maar hij heeft hij meer tijd nodig voordat een definitief akkoord kan worden ondertekend.

Ondertussen gaven twee Likud-topministers aan dat de partij van Netanyahu president Rivlin negatief te adviseren over het verzoek tot verlenging van het mandaat aan Gantz, en zeggen dat het beter zou zijn het mandaat aan Netanyahu te geven omdat die ook in een regering met Gantz, premier zou zijn.

In een verklaring aan de pers, zaterdagavond riep Netanyahu Gantz op om ‘onmiddellijk bij hem thuis te komen, samen met onderhandelingsteams om de onderhandelingen voort te zetten’.

Blauw en Wit zei in reactie daarop door te gaan met de inspanningen om een ​​regering te vormen, maar “we zullen contacten leggen via officiële onderhandelingskanalen en niet via de media.”

Afgelopen maandag zouden Gantz en Netanyahu op het punt hebben gestaan een overeenkomst te ondertekenen, totdat Netanyahu op het laatste moment met wijzigingen kwam.

In Israël gaan velen er van uit dat Netanyahu dit bewust heeft gedaan omdat hij wist dat het mandaat van Gantz afloopt en hij daarna mogelijk het mandaat om een regering te vormen, zou krijgen.

Het is nu aan president Rivlin te bepalen wat er gaat gebeuren of dat Israël over een paar maanden naar een vierde verkiezingsronde zal gaan.