Ultra-orthodoxe wijken in Jeruzalem afgesloten

Kaart met de afgesloten wijken in Jeruzalem

Vanaf vandaag klokslag 12 uur in zijn de ultra-orthodoxe wijken in Jeruzalem afgesloten door de Israëlische politie en is de stad verdeeld in zeven wijken. Inwoners mogen alleen voor essentiële zaken de wijk verlaten.

Deze ingrijpende maatregel is afgelopen nacht door de Israëlische regering goedgekeurd om de verspreiding van het coronavirus in de hoofdstad tegen te gaan. Sommige ultra-orthodoxe leiders hebben de regering tevergeefs verzocht ‘geen getto’s’ te vormen.

Volgens gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid is ongeveer 75 procent van de infecties in Jeruzalem in ultra-orthodoxe buurten. Met deze maatregelen moet de rest van de stad worden beschermd tegen verspreiding van het virus.

De wijken die totaal worden afgesloten zijn: Zone 1 (het noordoosten van Jeruzalem), Zone 2 (het noordwesten van Jeruzalem), Zone 3 (het zuidwesten van Jeruzalem) en Zone 5, het grootste deel van het stadscentrum, inclusief de wijk Mea Shearim.

De buurten waar beperkingen zullen worden opgelegd: Neve Ya’akov, Romema, Ramat Shlomo, Ramat Alon, Har Nof, Givat Shaul, de Bukharim-wijk, Mekor Baruch, Givat Mordechai, Geula en Mea Shearim.

Uitzonderingen gelden voor de buurten:

  • Uitzonderingen voor zone 1: de industriële zone Atarot, Kafr Akab, Beit Hanina, Pisgat Ze’ev en de wijk Hashalom.
  • Uitzonderingen voor zone 2: industriële zone Har Hotzvim, Arazim Valley Park en Motza Valley Park.
  • Uitzonderingen zone 3: industriezone Givat Shaul, Beit Hakerem, bestuursgebied Her Herzl, Yuvalim, Ganim, Kiryat Dania en ziekenhuis Hadassah Ein Kerem.
  • Uitzonderingen voor zone 5: het regeringsgebied en Beit David, inclusief de oude stad van Jeruzalem.

De in quarantaine geplaatste buurten omvatten bijna alle delen van de stad met grote ultra-orthodoxe bevolkingsgroepen, maar omvatten ook enkele andere gebieden, waaronder een deel van het stadscentrum en de wijk Ramot in het noorden van Jeruzalem, die zowel ultra-orthodoxe enclaves kent als meer seculiere gebieden.

Uit gegevens die vorige week door het Ministerie van Volksgezondheid werden vrijgegeven, blijkt dat de wijk Har Nof 118 infecties heeft op een bevolking van ongeveer 17.000, waarmee de wijk het gebied is met het hoogste infectiepercentage in het land. Nog eens 416 gevallen werden bevestigd in “noordelijke Haredi-wijken van Jeruzalem”, op een bevolking van minder dan 80.000.

Er waren tot vorige week in totaal meer dan 1.800 coronavirus gevallen in de stad en ten minste 21 inwoners zijn overleden aan de ziekte. Dat blijkt uit gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid die zaterdag zijn vrijgegeven.

De beperkingen in de afgesloten wijken van Jeruzalem zijn vergelijkbaar met die van Bnei Brak, een ultra-orthodoxe wijk onder de rook van seculier Tel Aviv, die ruim een week geleden volledig werd afgesloten.

Inwoners van afgesloten buurten zullen worden beperkt tot zones en zullen niet naar andere gebieden kunnen reizen, behalve voor werk, essentiële medische behandeling, begrafenissen van naaste familieleden, overplaatsing van kinderen tussen gescheiden ouders, bezoek aan de rechtbank of andere essentiële behoeften, en pas na voorafgaande goedkeuring door autoriteiten.

Advertentie (4)